Actualitzat 29/03/2017 13:08

Mas-Colell creu que el Regne Unit és per a la UE com Catalunya per a Espanya

BARCELONA, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

El catedràtic i exconseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha considerat que el Regne Unit és per a la UE com Catalunya és per a Espanya respecte a pes econòmic, i ha defensat un Brexit en què es mantingui la relació actual amb Europa però sense que els britànics participin en els organismes de presa de decisions de la UE, "una limitació no menor", tot i que ha reconegut que aquesta solució és improbable.

En una conferència a Barcelona Tribuna, fòrum promogut per la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País, l'Associació Espanyola de Directius (AED) i La Vanguardia, ha opinat que la UE necessita la sensibilitat, la cultura i les rareses del Regne Unit, i que les dues parts sortiran perdent amb la separació, tot i que ha descartat afectacions econòmiques greus.

Segons el seu semblar, la UE perdrà un dels seus tres pilars, ja que Alemanya i França aporten el seu defensa de l'estat del Benestar, Alemanya i el Regne Unit la seva potència en activitat econòmica, i França i el Regne Unit unes democràcies molt antigues i continuades: "Europa queda coixa i perdrà pes en el món".

Ha criticat la idoneïtat de fer el referèndum del Brexit, però també l'actuació de la Comissió Europea: "No ha estat a l'altura. No ha actuat amb l'energia i capacitat de seducció i lideratge que el moment requeria".

Ha incidit en la necessitat d'assumpció de més responsabilitats reals per part del Parlament Europeu per tenir una UE forta, ja que "l'alternativa és la fragilitat perpètua", i ha augurat que el Brexit serà una negociació complexa que no ha de tractar-se com una llista de reciprocitats sinó com un acord global.

Ha exposat que no seria lògic imposar tarifes duaneres en la nova relació entre el Regne Unit i la UE, i ha assenyalat que hi haurà dos punts clau en la negociació, amb unes conseqüències que són delicades: la defensa de la lliure circulació de persones per part de la UE, i l'accés de les entitats financeres britàniques a la UE per part del Regne Unit.

Després de preguntar-li el públic pel referèndum d'independència anunciat a Catalunya per al setembre del 2017 pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat diplomàtic: "Tinc molt respecte pel Govern i el president de la Generalitat. Ha anunciat un programa i desitjo el millor per a aquest programa. Hi ha moltes negociacions que s'han de fer, i espero que dins d'un any i mig el president estigui satisfet de com ha anat aquest any i mig".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés