Actualitzat 29/03/2017 23:35

La Llei d'arquitectura catalana segueix el seu tràmit parlamentari

BARCELONA, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha donat continuïtat al tràmit del projecte de Llei d'arquitectura catalana del Govern que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat aquest dimecres al debat a la totalitat del ple del Parlament.

Segons ha explicat Rull, la llei té com a objectiu posar en valor l'interès públic de l'arquitectura i establir mesures per al seu foment i impuls.

També pretén incorporar "criteris de qualitat, creativitat i funcionalitat en els plecs dels concursos d'obra pública" i intenta reforçar la transparència i la publicitat de la contractació, ha explicat el conseller.

Rull ha recordat que el seu antecessor, l'ara conseller de Cultura, Santi Vila, va voler incloure el projecte de llei d'arquitectura a l'ordre del dia del ple, a l'abril, però que finalment el Govern el va retirar "per falta de consens".

"En aquests mesos hem parlat amb els col·legis professionals i altres agents per incloure els seus suggeriments", de manera que es pretén posar en valor l'arquitectura com a bé d'interès públic i de cohesió i, d'altra banda, com a bé d'interès cultural i immaterial, segons el conseller.

El projecte incideix en la necessitat de fomentar la col·laboració simultània coordinada de totes les disciplines de professionals que participen del procés constructiu, i a més crea el premi Catalunya d'arquitectura i un Consell de Qualitat Arquitectònica de Catalunya com a òrgan assessor i consultiu de la Generalitat en matèria arquitectònica.

Precisament, el diputat de la CUP Sergi Saladié ha posat en qüestió si es necessita una llei per fer un premi d'arquitectura i si crear aquest consell de qualitat arquitectònica no deixa a una banda la ciutadania, i ha criticat que el projecte és com "començar la casa per la teulada", per la qual cosa ha proposat repensar les lleis d'urbanisme per fer una llei que reculli els elements de qualitat arquitectònica.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha destacat que el projecte també té a veure amb la cultura, s'hi ha mostrat favorable i ha ironitzat amb l'aspecte innovador i original de la llei perquè "no és una llei de desconnexió ni d'estructures d'Estat ni d'independència".

La diputada de SíQueEsPot, Hortènsia Grau, --un grup que ha retirat la seva esmena a la totalitat que ha permès la continuïtat del tràmit parlamentari del projecte de llei-- ha incidit que la qualitat arquitectònica ha d'incloure aspectes mediambientals, de lluita contra el canvi climàtic i de cohesió social.

Jordi Tarrades (PSC) ha assegurat que als socialistes no els sembla malament impulsar la qualitat arquitectònica que ha de tenir en compte "la rehabilitació del parc d'habitatge" català, ha afirmat que estan conformes en termes generals amb el projecte, però ha destacat que és una llei de principis i intencions que intentaran millorar en el tràmit parlamentari.

C'S: FALTA CONSENS

El diputat de C's, Sergio Sanz ha afirmat que el projecte de llei segueix sense el consens necessari: "Cosa que és comprensible venint d'un govern que busca fracturar la societat i saltar-se les lleis".

La diputada de JxSí Meritxell Rogell ha afirmat que el projecte respon al compromís del Govern amb les bones pràctiques en l'arquitectura en les construccions i rehabilitacions de tot Catalunya, en espais públics i en la seva relació amb els espais privats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés