Actualitzat 31/03/2017 10:58

L'Estat convida Homs a sumar-se a "l'operació diàleg" sobre Catalunya per "superar la fase de retrets"

PDECAT demana parlar "a fons" sobre la celebració del referèndum a Catalunya perquè no es converteixi en una "operació monòleg"

MADRID, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha invitat aquest dimecres el portaveu del PDECAT al Congrés, Francesc Homs, a sumar-se a l'"operació diàleg" sobre Catalunya per a així "superar la fase de retrets" entre l'executiu central i la Generalitat catalana.

A la sessió de control al Govern espanyl celebrada aquest dimecres a la cambra baixa, Santamaría ha apel·lat al "diàleg" com a "mètode i instrument" per donar solució al debat sobre la independència de Catalunya. Per part seva, Homs ha assegurat que els dirigents catalans "sempre" han practicat el diàleg.

Però la número dos del Govern espanyol sosté que ha de respectar-se el marc constitucional i rebutja la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya. Segons ha destacat, "el titular últim de la democràcia" és el conjunt del poble espanyol.

En aquest sentit, ha retret Homs que la celebració de l'esmentada consulta sigui "una línia vermella" per aconseguir un acord sobre aquest assumpte: "En què queda el diàleg que ofereix en dir que el referèndum se celebrarà", ha dit.

NO VAL "ELEGIR EL CARRIL" DEL DIÀLEG

I tot i que s'ha mostrat "disposada" a "seguir parlant a fons", ha advertit Homs que ell "no pot elegir el carril" de la conversa, en al·lusió a la celebració referèndum d'independència: "Vostè no em pot elegir el carril, perquè és més gran i afecta 46 milions i mig d'espanyols", ha assenyalat Santamaría.

Per a Santamaría, tots els interlocutors polítics "tenen la responsabilitat" de buscar el benestar de "tots" els ciutadans i de respectar la sobirania, responsabilitat que, segons el parer de Santamaría, "va més enllà del retret" i dels "greuges".

"Esperem que l'operació diàleg no es converteixi en l'operació monòleg", ha afirmat per part seva Homs, que ha assegurat que des de la Generalitat han tingut "voluntat de diàleg sempre". "Cal poder parlar de tot, i pot agradar més o menys", ha reivindicat, insistint que per resoldre el desafiament independentista cal recórrer al "principi democràtic", és a dir, a la celebració del referèndum.

Homs ha afirmat que la consulta és "el marc on desenvolupar un diàleg franc i sincer" i, sobre aquesta qüestió, ha subratllat que "seria intel·ligent" per part del Govern que donés "l'oportunitat de poder parlar a fons" d'això: "No demano que la canviïn (l'opinió), però com a mínim donin l'oportunitat de parlar", ha dit.

El diputat independentista, que ha mostrat dubtes que la Constitució espanyola "doni aixopluc a tots", ha assegurat que la seva proposta està "en el marc de la llei". Alhora, ha subratllat que ha estat el Tribunal Constitucional a l'anul·lar l'Estatut el 2010 el primer que "va alterar la solució democràtica".

L'ACTITUD DEL GOVERN, A PITJOR

Homs ha denunciat que, tot i que "ha plogut molt" en el debat català i les aspiracions de l'esmentada comunitat autònoma, "hi ha actituds que no han canviat per a res", referint-se a la resposta del Govern central: "Si de cas han anat a pitjor", ha asseverat.

En aquesta línia, ha recriminat a l'executiu la seva actitud i els seus 'nos' a les diferents mesures que des del Govern català han intentat impulsar com, per exemple, la prohibició de les curses de braus: "De veritat en aquestes qüestions no tenim autoritat política des del punt de vista de l'autogovern", ha esgrimit Homs, que ha advocat per "institucionalitzar" el debat al Congrés dels Diputats.

I cap a les 46 mesures que el president català, Carles Puigdemont, va lliurar al líder de l'executiu, Mariano Rajoy, Homs ha apuntat que el Govern espanyol "ha tingut temps" estant en funcions per elaborar una resposta política que, segons la seva opinió, "fins ara ha estat nul·la". És més, segons la seva opinió, "seguir jugant a través dels tribunals, no és el camí correcte".

'SÍ' AL BENESTAR PER ALS CATALANS

Durant la seva intervenció, Santamaría ha ofert un balanç de les polítiques en les quals el Govern ha afavorit a Catalunya, com la financera o en matèria d'infraestructures: "Si es tracta que tots els catalans guanyin en benestar, li dic que 'sí'", sosté.

A més, ha asseverat que la Generalitat pot "fer el que vulgui dins de les seves competències". En resposta, Homs ha apuntat que "el nivell d'autonomia" de Catalunya és menor que "fa deu anys": "Haurien de fer un esforç per entendre el que es planteja a Catalunya", ha dit Homs a la número dos del Govern central, després d'acusar l'executiu de "recórrer-ho tot".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés