Actualitzat 08/03/2016 15:15

Les lleis independentistes es tramitaran en ponències conjuntes malgrat l'informe jurídic

Mesa del Parlament y Junta de Portavoces
EUROPA PRESS

PSC, PP i C's recorreran al TC al·legant vulneració de drets dels diputats

BARCELONA, 8 març (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Parlament ha decidit aquest dimarts que les tres lleis que el Govern considera claus per a la independència es tramitaran en ponències conjuntes, malgrat l'informe dels serveis jurídics de la cambra que ho desaconsellava.

El vicepresident de la Mesa, Lluís Corominas, ha declarat als mitjans que la Mesa --amb majoria de JxSí-- ha rebutjat sengles recursos de reconsideració de C's, PSC i PP que instaven a recapacitar l'aprovació de les ponències d'aquestes lleis --la integral de protecció social, la d'administració tributària i la de règim jurídic--.

Corominas ha afirmat que es compleix el reglament de la cambra per tramitar una llei per ponència conjunta, ja que "ho sol·liciten dos grups parlamentaris (JxSí i CUP) i la Junta de Portaveus està d'acord".

A més, la Mesa ha fet una motivació de la seva resolució que aclareix que no poden valorar si el contingut d'aquestes lleis suposen un desenvolupament estatutari --que és per al que s'utilitzen les ponències conjuntes-- perquè encara no se sap el contingut; només tenen els noms de les lleis que es volen tramitar per aquesta via: "La Mesa interpreta ara la forma i no el contingut".

La Mesa considera també que la fórmula finalment aprovada és la més "garantista" dels drets dels diputats, perquè així se'ls permet participar d'aquestes lleis des del principi.

RECURSOS AL TC

És un argument que no comparteix el PSC, que ha anunciat la pròxima presentació d'un recurs d'empara al TC, precisament perquè consideren que s'estan vulnerant els drets dels diputats.

Considera que JxSí i CUP aconsegueixen així ocultar a la resta de grups el text articulat de les lleis, "entre d'altres coses, perquè hi ha altres procediments legislatius que permetrien als diputats estudiar un text", segons el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, que a més creu que s'ha perdut una ocasió per posar en valor la feina dels serveis jurídics del Parlament.

Enric Millo (PP) ha explicat que el seu grup també presentarà el seu recurs d'empara al TC pel mateix motiu: considera un mal precedent la decisió de la Mesa de tirar endavant les ponències pesi a la negativa de quatre dels sis grups de participar en elles i malgrat l'informe jurídic.

El PP veu vulnerats els seus drets amb aquesta decisió "per fer propaganda partidista de caràcter secessionista a favor dels interessos de dos grups de la cambra".

Fonts de C's han avançat que el seu grup també treballa en un recurs d'empara per presentar-lo davant del Constitucional.

JOAN COSCUBIELA (SÍQUEESPOT)

El portaveu de SíQueEsPot, Joan Coscubiela, ha dit no estar d'acord amb la decisió i que no participaran en les ponències: "No ens poden obligar a participar en el desenvolupament del seu programa electoral, a fer la seva feina".

Amb tot, ha manifestat la seva intenció de no abordar aquest assumpte per la via judicial, perquè considera que s'ha de tractar des del punt de vista polític.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés