Actualitzat 22/05/2015 15:38

L'Audiència Nacional decideix que el 'cas Neymar' es jutgi a Barcelona

Neymar y Pedro tumban a una exigente Real
Foto: REUTERS

Diu que el delicte d'administració deslleial s'hauria comès en els comptes del club i que el frau fiscal no és "excessiu"

   MADRID, 22 Maig (EUROPA PRESS) -

   La secció tercera de la sala penal de l'Audiència Nacional ha decidit que la causa en la qual s'investiga el presumpte frau fiscal comès en el fitxatge del brasiler Neymar pel Futbol Club Barcelona es jutgi als tribunals de la capital catalana.

   En una sentència dictada aquest divendres, els magistrats estimen els recursos d'apel·lació plantejats pel president del Barça, Josep María Bartomeu; el seu antecessor en el càrrec, Sandro Rosell; i el mateix club com a persona jurídica, i revoquen la sentència del jutge Pablo Ruz en què assenyalava que la competència per investigar aquests fets corresponia a l'Audiència Nacional.

   Els jutges Alfonso Guevara, Clara Bayarri i Fermín Echarri expliquen que "els fons distrets fraudulentament" que justificarien la comissió d'un delicte d'administració deslleial per part de Rosell es trobaven en els comptes del club a Barcelona, per la qual cosa és a la ciutat comtal on es va produir el delicte, "amb independència del destí", referint-se al Brasil.

   "No és l'acte de disposició el que fa el delicte sinó el resultat derivat de l'esmentada conducta traduït en el perjudici econòmic avaluable, amb independència del destí d'aquells", argumenta el tribunal en la sentència abans d'afegir que "la intervenció dels subjectes de nacionalitat espanyola a l'estranger, en aquest cas el Brasil, resultaria intranscendent".

Previa YoutubeCargando el vídeo....

NO AFECTA L'ECONOMIA NACIONAL

   En relació amb els tres delictes contra la Hisenda Pública imputats a Rosell, Bartomeu i el Barça, la sala assenyala que, tot i que el suposat frau ascendiria a 13 milions d'euros i la jurisprudència del Suprem situa la competència de l'Audiència Nacional a partir dels set, les tres infraccions són connexes al delicte d'administració deslleial, i la investigació correspondria a un jutjat de Barcelona.

   Segons la seva opinió, la quantia suposadament defraudada "tampoc sembla excessiva" i els fets no han produït "ni greu repercussió en l'economia nacional o en la seguretat del trànsit mercantil", fet que atribuiria la competència per investigar els fets a l'Audiència Nacional.

OBERTURA DE JUDICI ORAL

   La defensa de Rosell va sol·licitar a la sala que suspengués la tramitació de la causa en tant resolgués aquest recurs, el que provocaria la "nul·litat" dels actes processals dictats a posteriori, entre els quals hi ha la sentència d'obertura de judici oral que el jutge José de la Mata, instructor del cas en substitució de Ruz, va dictar el passat 13 de maig.

   Tot i això, el tribunal assenyala que la suspensió de la causa no es va acordar "ni en seu d'instrucció ni en aquesta alçada", per la qual cosa la petició de nul·litat plantejada per la part "no té contingut material, el que fa innecessari un pronunciament sobre aquesta qüestió".

FINS A SET ANYS DE PRESÓ

   El fiscal José Perals demana que Bartomeu sigui condemnat a dos anys i tres mesos de presó i Rosell a set anys i mig, i alhora reclama que els dos mandataris i el mateix club abonin multes i indemnitzacions per responsabilitat civil que superen els 62,6 milions d'euros.

   En concret, atribueix a Bartomeu un delicte fiscal suposadament comès el 2014 i demana per a ell una multa de 3,8 milions d'euros, mentre que acusa Rosell de dos delictes fiscals comesos en els anys 2011 i 2013 --pels que demana sengles multes que ascendeixen a 25,1 milions-- així com un delicte societari.

   Al Barça com a persona jurídica li imputa els tres delictes contra la Hisenda Pública atribuïts als seus dirigents i reclama que pagui multes per valor de 22,2 milions d'euros, a raó de 4,8 pel que va deixar de tributar el 2011; 13,5 pels impagats corresponents al 2013; i 3,8 pels relatius a l'exercici fiscal del 2014.

   De la Mata ha xifrat el cost del traspàs en 83,3 milions d'euros, en contra del defensat per Rosell, que ha assegurat que l'operació es va fer per 57,1 milions. La Fiscalia va elevar el cost del traspàs a 94,8 milions d'euros.

   En la seva sentència, assenyalava que les xifres reals del fitxatge han estat "ocultades" per Rosell a l'Assemblea General del Barça, fet que "va ocasionar un perjudici econòmic al club al no incloure en la comptabilitat com actiu a l'immobilitzat intangible esportiu les quantitats reals d'adquisició del jugador".

   El FC Barcelona ha celebrat aquest divendres que el 'cas Neymar' es traslladi als jutjats de la capital catalana després que l'Audiència Nacional hagi decidit no prosseguir amb la causa i que aquesta sigui portada a terme a Barcelona, i a més el club ha reiterat que el seu comportament en el fitxatge del jugador brasiler es "va ajustar a Dret".

   "El Futbol Club Barcelona comunica que aquest mateix matí la sala penal de l'Audiència Nacional ha estimat els recursos d'apel·lació presentats pel seu president, Josep Maria Bartomeu, expresident, Sandro Rosell, i el mateix Futbol Club Barcelona, declarant la incompetència del jutjat central d'instrucció i acordant la competència i investigació a favor  dels jutjats de Barcelona", esgrimeix el club en un comunicat.

   En aquest sentit, creu que el procés s'ha vingut "substanciant per un òrgan judicial declarat avui incompetent", com es va entendre sempre des del club. "Raó per la qual es va promoure la qüestió de competència, de la qual avui ha tingut notícia en sentit favorable. El Futbol Club Barcelona vol posar de manifest la seva absoluta confiança als tribunals i que el comportament dels seus directius sempre s'ha ajustat a Dret, confiant en la seva defensa tècnica per a la recta aplicació del Dret", recalca el text.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés