Publicat 01/04/2016 15:42

L'Agència Tributària passarà de 53 a 142 oficines el maig gràcies a les diputacions

El conseller Oriol Junqueras
EUROPA PRESS

Junqueras: el Govern preveu assumir el 2017 totes les seves competències tributàries

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) tindrà des del 2 de maig amb 142 oficines, gairebé el triple respecte a les 53 que hi havia des que el 2014 es va posar en marxa la xarxa Tributs de Catalunya entre la Generalitat i les diputacions, perquè els contribuents puguin gestionar en un mateix espai totes les obligacions tributàries d'impostos locals i competència de la Generalitat.

Per al vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, aquesta mesura "permet una relació molt més directa i pròxima amb els contribuents, donar una resposta flexible i eficient a la recaptació i el combat contra el frau fiscal", ha declarat aquest dijous després de reunir-se amb els presidents de les diputacions.

Junqueras ha afirmat que aquesta col·laboració facilitarà que Catalunya pugui assumir totes les seves competències tributàries, que en alguns àmbits té ara externalitzades per falta de capacitat pròpia: "El 2017 la Generalitat estarà liquidant els impostos propis o cedits i fent la recaptació executiva --corresponent al cobrament de multes i deutes tributaris no pagades--".

Els locals que se sumaran a la xarxa no són nous, sinó que suposen tenir més punts d'atenció global entre aquells espais que fins ara es dedicaven únicament a tributs locals o autonòmics, o que no estaven oberts al públic per a aquesta funció.

DISTRIBUCIÓ D'OFICINES

Així, l'ampliació de 53 a 142 oficines es reparteix de manera que l'ATC manté 4 oficines i Lleida 10, mentre que a Girona passaran de 8 a 10 i a Barcelona de 10 a 28, de manera que Tarragona suma la majoria d'incorporacions, passant de 21 a 90 oficines.

Aquesta col·laboració --renovada amb un nou conveni signat amb les diputacions-- ha de servir també per ampliar l'intercanvi periòdic d'informació tributària entre les administracions de la xarxa Tributs de Catalunya, amb exemples com el canvi de titularitat a l'IBI o les liquidacions de l'Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua), segons un comunicat del Govern.

QUE UN DEUTOR NO REBI SUBVENCIONS

Alhora, el conseller ha explicitat l'objectiu de "procurar que la gestió dels tributs sigui eficaç", de manera que una persona deutora amb una administració no rebi subvencions d'altres, gràcies a l'intercanvi de dades entre una xarxa que pretén funcionar com una finestreta única tributària.

Preguntat per si aquesta col·laboració és un pas més en la construcció de la Hisenda pròpia per a una Catalunya independent, ha respost: "És un pas més en l'eficiència i també un pas més al camí que els ciutadans ens han demanat".

MERCÈ CONESA

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha explicat que les diputacions tenen competència tributària per delegació dels ajuntaments, que volen seguir fent la recaptació d'impostos i que, des que es va crear Tributs de Catalunya, ha servit "per acostar els serveis als ciutadans".

L'Ajuntament de Barcelona també forma part d'aquesta xarxa des del gener del 2015, quan va posar a disposició dels contribuents l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la plaça Sant Miquel.

Com que el president de la Diputació de Tarragona no ha pogut acudir a la reunió perquè presidia un ple, el Govern preveu una trobada el 21 d'abril a Tarragona, ha avançat la Conselleria d'Economia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés