Publicat 23/05/2016 16:54

L'ACCO proposa regular l'economia col·laborativa i revisar la normativa de sectors molt regulats

Planteja un sistema de transmissió de drets per regular allotjaments turístics i mecanismes compensatoris per liberalitzar el sector del taxi

BARCELONA, 23 maig (EUROPA PRESS) -

L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha publicat aquest dilluns un informe anomenat 'Transaccions entre iguals (P2P). Un pas endavant' en què proposa regular els errors de mercat derivats de l'activitat de l'economia col·laborativa i revisar la normativa de sectors altament regulats i eliminar totes les càrregues que no siguin indispensables.

L'organisme considera que l'economia col·laborativa entesa en sentit ampli com a transaccions entre iguals és positiva per a la competència i planteja suggeriments per contribuir a fer possibles aquestes transaccions en la mesura que impliquen un increment de la competència.

Afirma que les plataformes col·laboratives es regulen per si mateixes i l'autoregulació competeix amb la regulació pública, i considera que només cal regular on es produeixen errors de mercat --com asimetries informatives i externalitats negatives-- i que ha de ser proporcionada a les realitats de l'economia col·laborativa i al nou context digital.

Alhora, considera procedent la revisió de les normatives laboral i fiscal, i ha posat com a exemple que no té sentit que s'apliqui la mateixa quota fixa d'autònoms a un microoperador que a un operador amb ingressos elevats, per la qual cosa caldria establir una tributació proporcional.

L'ACCO destaca que cal vigilar les externalitats --problemes per a tercers-- en el cas d'allotjaments de curta durada i proposa minimitzar aquests efectes negatius amb un sistema de transferència de drets, que suposa atribuir drets a cada immoble.

En un moment inicial, tot el món tindria dret a exercir l'activitat, però amb certes limitacions tant en relació amb el nivell d'activitat global --el nombre de dies a l'any que es pot llogar en el conjunt de la ciutat-- com en relació amb el seu exercici segons zones --nombre de dies a l'any que es pot llogar per cada barri--.

I alhora cal impulsar la regulació on cal, l'organisme també considera que cal liberalitzar de manera progressiva sectors com el del taxi per contribuir a l'augment de la competència.

En aquest sentit, afirma que s'haurien de revisar les normatives sectorials perquè tots els operadors competeixin en condicions d'igualtat, i afegeix que aquesta desregulació ha de tenir present les importants inversions realitzades mitjançant mecanismes de compensació que tinguin en compte aquests costos i les amortitzacions ja realitzades.

PAPER DE L'ADMINISTRACIÓ

Més enllà de l'activitat regulatòria, l'ACCO assenyala que l'administració, tant com a adquirent de béns i serveis com a prestador, hauria de considerar, juntament amb les opcions tradicionals, les possibilitats que representen aquests nous operadors, per la qual cosa caldrà garantir la neutralitat en la compra pública i en la prestació dels serveis públics.

Alhora, amb l'objectiu de facilitar la implantació d'aquest fenomen, es recomana estudiar accions que incideixin positivament en la construcció de la reputació d'aquestes plataformes, i afegeix que l'administració podria contribuir a través de l'obertura de certs dades i informacions que es troben en el seu poder i que poden aportar informació valuosa per construir la reputació de les persones.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés