Publicat 31/05/2016 14:50

JxSí i CUP porten al Parlament part del projecte d'una seguretat social catalana

Mesa del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

JxSí i la CUP han registrat aquest dimarts al Parlament la proposició de llei de l'Agència Catalana de Protecció Social, que és part d'una de les anomenades lleis de desconnexió: la de seguretat social.

El document, consultat per Europa Press, exposa que la llei es dicta d'acord amb l'article 150 de l'Estatut en ús de les seves competències exclusives d'autoorganització de la Generalitat.

El capítol primer regula la naturalesa jurídica com a "organisme autònom de caràcter administratiu dependent del departament competent en matèria de protecció social, que rendeix comptes davant del Parlament i atribueix les funcions a l'àmbit de competències de la Generalitat".

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha declarat als mitjans que crear aquest organisme és la primera part de la ponència de la llei de desconnexió de la seguretat social, tot i que ha afegit que és una llei "autonòmica" que no hauria de generar un conflicte amb l'Estat, si bé considera aquesta agència com a embrió d'una seguretat social catalana.

El diputat de JxSí Chakir El Homrani ha dit que aquesta agència estarà preparada per assumir les noves prestacions que la Generalitat aconsegueixi "en el marc del procés" d'independència que està portant a terme.

"La segona part serà de model" d'una futura seguretat social, ha afegit El Homrani, mentre que Vehí (CUP) ha especificat que crear aquest organisme cal per portar a terme la posterior desconnexió de l'Estat.

COM FUNCIONA L'AGÈNCIA

Les funcions de l'agència inclouen el desplegament operatiu del sistema de protecció social català entès com els elements vinculats a la protecció social 'que siguin competència de la Generalitat', i la gestió centralitzada de les prestacions que integren els instruments de protecció social competència de la Generalitat, així com les que li siguin atribuïdes per aquesta llei.

El text registrat també atribueix a l'agència la gestió de recursos que integra el sistema de serveis socials, la relació amb organismes equivalents i altres administracions, i la representació del Govern en les institucions internacionals en matèria de protecció social.

L'agència tindrà una estructura orgànica formada per un president, un consell general, un consell assessor, un consell de participació i un director, i el Govern aprovarà els estatuts per decret.

En ells s'establirà tot el que hagi de veure amb prestacions econòmiques, de serveis i tecnològiques i el seu règim jurídic; les prestacions vinculades a les polítiques de feina; els suports a les unitats familiars; els càlculs actuarials i gestió financera, mitjans personals i materials i inspecció de serveis i relacions institucionals.

El seu president, que tindrà la consideració d'alt càrrec, serà nomenat pel Parlament per cinc anys entre persones d'"ampli prestigi a l'àmbit de la protecció social i reconeguda honorabilitat", i és funció de la cambra separar-lo del càrrec i acceptar la seva dimissió.

"Correspon al Govern proposar a la persona candidata per presidir l'Agència amb informe del conseller del Departament a qui correspongui en matèria de protecció social", segons el text, que afegeix que, si el candidat no obté la confiança del Parlament, el Govern farà una nova proposta en un mes.

SISTEMA CATALÀ DE PROTECCIÓ SOCIAL

L'annex de la proposició de llei dóna tres mesos al Govern per convocar els agents econòmics i socials per elaborar un Pacte Nacional de Protecció Social, des d'on s'afrontin a curt i mitjà termini les restes de protecció social a Catalunya, i es posaran "les bases per al Sistema Català de Protecció Social".

Per a la CUP, aquest organisme és autonòmic però l'agència és l'embrió d'una seguretat social catalana: "A partir d'ara hem de ser valents, cal crear un marc de seguretat social català que garanteixi els drets de manera universal que tingui una perspectiva de gènere clara que reconegui els treballs reproductius".

Per a JxSí, és una part cal per gestionar "tota la seguretat social com un Estat qualsevol, i que tingui la capacitat de créixer a mesura que vagi creixent la protecció social que gestiona Catalunya".

La proposició s'ha registrat amb la intenció que es debati al ple del Parlament --si supera les esmenes--, alguna cosa que no van aconseguir en la ponència conjunta parlamentària, on JxSí i la CUP es van quedar sols en el seu debat i redacció, perquè els grups consideraven que no era el format per construir aquesta llei.

Com s'ha tramitat d'urgència, els dos grups preveuen que la llei d'aquesta agència s'aprovi abans d'agost, perquè JxSí i la CUP volen abordar com més aviat millor la segona normal del projecte: La Llei Integral per a la Seguretat Social catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés