Actualitzat 28/07/2017 12:15

Un jutge avala exhibir estelades en la final de la Copa del Rei del 2016 perquè ho empara la llibertat d'expressió

Estelades al Camp Nou
Europa Press

MADRID, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat del Contenciós-Administratiu número 11 de Madrid ha avalat l'exhibició d'estelades per part dels assistents a la final de la Copa del Rei de l'any passat a l'estadi Vicente Calderón, on s'enfrontaven el FC Barcelona i el Sevilla FC, perquè considera que així ho empara el dret a la llibertat d'expressió.

Aquest jutge ha dictat sentència per la qual estima parcialment un recurs contenciós administratiu, pel procediment de drets fonamentals, interposat contra l'Ordre de la delegada del Govern espanyol, Concepción Dancausa, per la qual, en aplicació de la Llei 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l'Esport, s'impedia l'entrada d'estelades al partit.

En concret, l'ordre de la Delegació recollia que ningú no podia introduir a l'estadi "materials de propaganda política" que generen "controvèrsia política" i, per tant, s'havien de requisar als seguidors les banderes conegudes com estelades.

Després d'una anàlisi de la Jurisprudència del Tribunal Constitucional, així com de la del Tribunal Suprem, el Magistrat-Jutge anul·la l'actuació impugnada per considerar que lesiona els drets fonamentals que es contemplen en els articles 16 i 20 de la Constitució Espanyola.

En concret, en la sentència s'assenyala que "la qüestió a decidir consisteix, en essència, en si l'actuació impugnada consistent a impedir l'exhibició d'estelades a l'Estadi Vicente Calderón, el dia 22 de maig del 2016, pogués tenir cobertura jurídica en la Llei 19/2007, d'11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l'Esport, així com en reglament de desenvolupament -Reial decret 203/2010".

També procedeix a analitzar si la referida resolució administrativa de la delegada del Govern espanyol "pogués vulnerar els drets fonamentals reconeguts per l'article 20.1.a) i 16.1 CE, i incorre en un supòsit de censura prèvia de l'article 20.2 CE".

"Del fins ara exposat cal concloure en el sentit que és consubstancial al nostre Estat de Dret el valor del pluralisme polític i que aquest valor s'expressa a través de la llibertat d'expressió dels ciutadans/as, lliures i iguals", exposa la resolució.

Així, el jutge entén que aquestes manifestacions "ideològiques poden ser legítimament expressades pels Partits Polítics, i que només a través dels mecanismes que contempla la CE poden materialitzar-se i dur-se a terme, la qual cosa exigeix, en el supòsit del plantejament del desig d'independència d'una part del territori nacional, el tràmit de Reforma Constitucional a iniciativa dels òrgans competents".

Recorda així mateix que això suposa "no només l'exigència de majories qualificades de dos terços dels membres de cadascuna de les Cambres de les Corts Generals, dissolució de les Cambres i ratificació de les noves Cambres per majoria de dos terços, sinó també la submissió a referèndum del Poble Español, que té caràcter obligatori, en base precisament al que es disposa en l'article 1.2 de la CE que disposa que 'La sobirania nacional resideix al poble espanyol, de la qual emanen els poders de l'Estat'".

L'EXHIBICIÓ DE L'ESTELADA NO GENERA VIOLÈNCIA

Al seu judici, "no pot considerar-se que l'exhibició de l'estelada pugui comportar o generar violència, racisme, xenofòbia, o intolerància en l'Esport, sent una mera manifestació de la llibertat ideològica i del dret a difondre lliurement el pensament, idees i opinions mitjançant la paraula, l'escrit o qualsevol altre mitjà de reproducció (art. 20.1CE)".

Tot això "més enllà que es tracti d'una d'una expressió ciutadana de caràcter polític que pot suscitar múltiples opinions contràries, i que com a manifestacions de la llibertat ideològica exigeixen mutu respecte, condició indispensable per aconseguir la convivència democràtica, quedant la seva exhibició emparada per la Llibertat d'expressió (art. 20.1 CE) i la Llibertat Ideològica (art. 16 CE)", puntualitza.

En aquest sentit, destaca que la Llei 19/2007, d'11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'Esport, "no inclou cap referència a l'exhibició de símbols polítics, donant-se la circumstància que la normativa UEFA, que es pronuncia sobre l'exhibició de símbols polítics en les competicions europees, únicament resulta aplicable a les trobades esportives l'organització de les quals li correspon -competicions europees-, regint-se la celebració dels espectacles esportius de la Lliga Espanyola i de la Copa del Rei per la Llei 19/2007 tantes vegades citada", conclou.

Contra aquesta resolució pot formular-se recurs d'apel·lació davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Madrid.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés