Publicat 02/10/2016 11:27

Itxaso diu que els "que van tombar" a Sánchez aboquen al PSOE a un "xoc de legitimitats"

Adverteix que si permet la investidura de Rajoy, "després vindrà el debat pressupostari, i llavors el dilema serà encara pitjor"

BILBAO, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

El diputat guipuscoà de Cultura i Turisme, Denis Itxaso (PSE), ha afirmat que "els notables que ahir van tombar" al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, "recolzant-se en un grotesc debat procedimental estan abocant-nos a un xoc de legitimitats que no resol el debat de fons i exhibeix de manera impúdica la mera disputa pel control del partit".

En un article publicat en el seu bloc, titulat 'Examen de consciència' i recollit per Europa Press, Itxaso analitza la situació del PSOE i diu que els qui proclamen que el PSOE deu romandre en l'oposició "estan dient implícitament que hem de permetre la investidura de Rajoy".

"El que no es diu és que immediatament després vindrà el debat pressupostari, i llavors el dilema serà encara pitjor, perquè entrarem a sostenir al govern i a les polítiques que tot pressupost tanca", justifica.

Després de lamentar que el PSOE "exhibeixi sense embuts les seves diferències internes", indica que "que els enfrontaments personals no són fàcils de sanar quan passen tal nivell d'enconament".

Segons la seva opinió, "més enllà del joc tàctic -trufat per l'altres d'interessos de grups mediàtics, lluites de poder i interferències externes"-, en el fons subjau en la formació socialista un "debat estratègic inconclús que fa temps urgeix resoldre en el si de la socialdemocràcia europea".

"ENCADENANT DERROTES"

Itxaso recorda que el Partit Socialista porta anys "i han encadenat derrotes" sense que "haguem fet un diagnòstic prou sincer amb nosaltres mateixos sobre les causes que les van originar, i sense que siguem capaços de trobar la fórmula adequada per tallar aquest declivi".

"El debat és ja recurrent, i es deslliura entre la puresa ideològica o la volta a les essències d'un costat, i la responsabilitat d'Estat d'un altre; responsabilitat que ens obliga a obeir i aplicar les polítiques d'austeritat imposades per una Europa en crisis d'identitat", argumenta.

Després d'assenyalar que el paper del Partit Socialista "va estar, està i haurà d'estar en el futur en la defensa radical dels més desafavorits", creu que l'acceptació "resignada" de les consignes liberals no ha servit ni per millorar l'estat de coses ni per defugir "el desgast de l'esquerra".

"Baixant al terreny, en el PSOE portem temps jugant a l'amagatall", indica, per afegir que les opcions del PSOE "davant de l'entrebanc polític en el qual s'ha posat Espanya" es resumeix en tres alternatives: permetre amb una abstenció que Rajoy i el PP segueixin governant, intentar articular un govern alternatiu que compti amb el suport i abstenció de Podem i Ciutadans, o deixar que els terminis transcorrin fins que automàticament quedin convocades les urnes per tercera vegada en un any.

Segons la seva opinió, s'ha volgut conduir al partit a un "carreró sense sortida amb l'únic propòsit que Pedro Sánchez assumís en primera persona la que, segons el parer de la militància del Partit, és la pitjor de totes les decisions".

"En el fons, els que proclamen que el PSOE deu romandre en l'oposició estan dient implícitament que hem de permetre la investidura de Rajoy, doncs mentre no hi hagi govern, tampoc hi haurà oposició. El que no es diu és que immediatament després vindrà el debat pressupostari, i llavors el dilema -amb una Comissió Europea exigint majors ajustos- serà encara pitjor, perquè entrarem a sostenir al govern i a les polítiques que tot pressupost tanca. Aquest seria, segons el parer de molts socialistes el principi del final", defensa.

Itxaso reconeix que és legítim defensar aquesta operació, però "algú hauria d'encarnar aquesta aposta i explicar a les clares aquest full de ruta, el seu abast i implicacions, perquè el debat sigui honest i la militància pugui fer-se una composició de lloc que li permeti prendre una decisió fonamentada".

"Pot ser que aquest procés de clarificació que proposava Pedro Sánchez resultés traumàtic, però era l'única manera d'abordar d'una vegada i per totes un dilema que no podrem resoldre sense fer-nos preguntes bàsiques que ens remeten un altre cop als nostres principis i valors fundacionals", indica.

MILITÀNCIA

En aquest sentit, considera que "els notables" que aquest dissabte "van tombar al secretari general recolzant-se en un grotesc debat procedimental", els estan abocant a un xoc de legitimitats que no resol el debat de fons i exhibeix de manera impúdica la mera disputa pel control del partit". "O és que el nostre grup parlamentari se n'abstindrà en la investidura de Rajoy sense tenir l'opinió de la militància?", pregunta.

Segons la seva opinió, està bé dir que Espanya és el primer i el Partit ve després, però afirma que coneix "molta gent que no comprendria Espanya sense l'existència del PSOE".

"Arribats a aquest punt, baixem els decibels i deixem que els socialistes d'Espanya apuntem el camí a seguir, recuperem les nostres utopies i recordem a l'esquerra europea quina és la nostra verdadera raó de ser", finalitza.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés