Publicat 29/10/2016 10:50

Interior mobilitza a un miler de policies per la manifestació de 'Rodea el Congreso'

El dispositiu inclourà desplegament de tanques, restricció del trànsit i la circulació de vianants als carrers veïnes al Congrés

MADRID, 29 oct. (EUROPA PRESS) -

Un miler d'agents de fins a 20 grups de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), els coneguts popularment com antiavalots, formaran part aquest dissabte del dispositiu disposat per la Delegació del Govern de Madrid per vetllar per la seguretat a la sessió d'investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern central, han informat a Europa Press fonts policials.

Un portaveu de la Policia Nacional ha explicat a Europa Press que el dispositiu serà l'"adequat" per garantir el correcte desenvolupament tant de la sessió d'investidura com de les protestes al carrer. Inclourà el desplegament de tanques i la restricció del trànsit i de la circulació de vianants als carrers veïnes al Congrés dels Diputats.

El dispositiu, alguna cosa inferior al disposat al 'Rodea el Congreso' de 2012 on es van registrar greus disturbis, s'ha acabat de perfilar a la reunió de coordinació celebrada aquest divendres amb la mirada fixada en la manifestació "contra el cop de la màfia" de la Coordinadora 25S, que començarà a les 17.30 hores des de la plaça Cánovas del Castillo.

Mitja hora després, les Marxes de la Dignitat 22-M han convocat en aquest mateix punt una altra manifestació amb el lema 'Contra la repressió, amnistia. No al pagament del deute. Pa, treball, sostre i dignitat'. Pretenen que serveixi de preparació de les protestes que han anunciat en diferents llocs d'Espanya el pròxim 3 de desembre.

La delegada del Govern central a Madrid, Concepción Dancausa, ha assegurat al matí que és "evident" que els organitzadors de la Coordinadora 25S "treballen per a Podem". En aquest sentit, ha desitjat que la manifestació, que no passarà per la Carrera de San Jerónimo on s'ubica el Congrés, es desenvolupi "sense alterar l'ordre públic".

El lema d'aquesta marxa serà 'Davant del Cop de la Màfia, Democràcia' i es portarà a terme entre les 17.30 i les 21.00 hores. Començarà a la plaça de Neptú, a escassos metres del Congrés dels Diputats, i seguirà pel Passeig del Prado, plaça de Cibeles (sense envoltar-la), carrer d'Alcalá i Puerta del Sol. Els organitzadors han utilitzat un cartell en el qual apareix en primer terme Rajoy amb una pistola fumejant, acompanyat pel Rei i els socialistes Felipe González i Susana Díaz.

La polèmica per la celebració d'aquesta manifestació es va esmunyir aquest dimecres en el debat parlamentari previ a la primera i fallida votació d'investidura de Rajoy. Tot i que Podem s'ha limitat a mostrar la seva "simpatia" per la protesta, dirigents i col·lectius integrats en el partit de Pablo Iglesias sí han ofert el seu suport explícit.

GRUPS AFINS A PABLO IGLESIAS

És el cas d'Anticapitalistes, corrent crític però que ha pactat amb Iglesias en el procés obert a Madrid, el Cercle de Podem Poble Nou o Guanyem Madrid. També se sumen organitzacions com Izquierda Unida -- Alberto Garzón intentarà abandonar el seu escó per participar en la protesta-- o Esquerra Castellana, amb les quals Podem va concórrer en les passades eleccions del 26 de juny, i que són dos de les principals impulsores de la manifestació convocada oficialment per la Coordinadora 25S i autoritzada per la Delegació del Govern central.

El manifest de convocatòria al·ludeix a "un govern il·legítim d'un règim il·legítim". "Hem de demostrar que el seu règim és passat i que només nosaltres des de baix", diuen, "podem construir un futur". "Front al seu Congrés buit de democràcia oposem les nostres places plenes de lluita", defensen.

MULTES DE FINS A 30.000 EUROS

La Llei de Seguretat Ciutadana preveu multes de fins a 30.000 euros per als qui participin en concentracions davant del Congrés dels Diputats sempre que es pertorbi de manera greu la seguretat.

La coneguda com a 'Llei Mordassa' --qüestionada per l'oposició, que demana la seva derogació-- preveu en el seu article 36 les 23 faltes greus castigades amb una sanció d'entre 601 i 30.000 euros. "La pertorbació greu de la seguretat ciutadana en manifestacions davant del Congrés, el Senat i assemblees autonòmiques tot i que no estiguessin reunides" és un dels escenaris castigats.

El Codi Penal fixa també la pena de fins a un any de presó en el cas d'alterar el normal funcionament de la Cambra Baixa. "Incorreran en la pena de presó de sis mesos a un any o multa de 12 a vint-i-quatre mesos els que promoguin, dirigeixin o presideixin manifestacions o una altra classe de reunions davant de les seus del Congrés dels Diputats, del Senat o d'una Assemblea Legislativa de Comunitat Autònoma, quan estiguin reunits, alterant el seu normal funcionament" estableix l'article 494.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés