Publicat 11/01/2016 10:09

La infanta Cristina s'asseu aquest dilluns al banc dels acusats sense títol nobiliari

INFANTA CRISTINA
INFANTA CRISTINA POR JOSÉ RUIZ/CHANCE

El rei Felip VI ha marcat distàncies amb la seva germana fins al punt de prohibir-li fer ús del Ducat de Palma

MADRID, 11 gen. (EUROPA PRESS) -

La infanta Cristina no podrà allotjar-se al Palau de Marivent durant l'estada a Palma a partir d'aquesta setmana per assistir al començament del judici del cas Nóos, en què està acusada com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals presumptament comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarin.

El palau, titularitat de les autoritats autonòmiques de les Balears, es va cedir el 1973 als llavors prínceps Joan Carles i Sofia perquè gaudissin de les vacances a l'illa.

Des d'aleshores, ha estat la residència d'estiu oficial de la Família Reial, que també solia desplaçar-se a Palma per Setmana Santa. Però ni la infanta Cristina és avui membre de la Família Reial, ni la seva presència a Palma es deu precisament a unes vacances en família.

Al marge d'aquestes dues obvietats, la distància que ha marcat Felip VI respecte a la seva germana difícilment permetria allotjar-se en un palau que no és ni tan sols propietat de la Família Reial a qui acudeix a l'illa per seure al banc dels acusats.

Des de la proclamació de Felip VI com a Rei, va marcar noves distàncies amb els seus cunyats, fins al punt de retirar-li a ella el juny passat el títol de duquessa de Palma, i per extensió el de duc de Palma al seu marit. Des d'aquesta data, tant la Infanta com Urdangarin tenen expressament prohibit fer ús d'aquest títol nobiliari.

Amb aquesta decisió --competeix en exclusiva al Rei la concessió o revocació de títols nobiliaris-- Felip VI va voler demostrar que està complint amb el full de ruta que es va marcar al discurs de proclamació aquell matí del 19 de juny del 2014, quan es va comprometre a fer més exemplar la Monarquia, com demanen "amb raó" els ciutadans.

LA RELACIÓ PERSONAL, DETERIORADA

Però també va servir per deixar en evidència el deteriorament de la relació personal entre els dos germans com a conseqüència dels negocis que va muntar Urdangarin per aprofitar la condició de membre de la Família Reial.

Un dia després que la Sarsuela anunciés la decisió del Rei de revocar el títol nobiliari a la seva germana, ella va contradir la versió del seu germà sostenint que havia estat ella qui havia renunciat voluntàriament a seguir fent ús del Ducat de Palma. I per comprovar-ho, va difondre una carta manuscrita datada dies abans de l'anunci de la Sarsuela, però que no anava acompanyada de mata-segells ni de cap altra prova que confirmés l'enviament en aquesta data.

Aquest moviment de la Infanta va obligar la Sarsuela a desmentir la versió de Cristina de Borbó. Un portaveu de la institució va assegurar que la carta de la Infanta s'havia rebut després que el rei Felip VI li comuniqués la decisió de revocar-li el dret de fer ús del Ducat.

La retirada del títol nobiliari era el màxim cop d'autoritat que l'actual monarca podia fer davant de la seva germana, a qui ningú pot desposseir de la condició d'Infanta, que té per la mera condició de ser filla de Rei.

La renúncia de la Infanta als seus drets dinàstics --és la sisena a l'ordre de successió al tron-- és un moviment que només pot venir d'ella i de moment no ha donat mostres d'estar disposada a fer aquest pas, tot i que és un gest que li ha demanat fins i tot el seu pare, el rei Joan Carles, a través d'intermediaris, segons revela el periodista Fernando Ónega al seu llibre 'Juan Carlos I. El hombre que pudo reinar'.

La infanta Cristina tampoc es va allotjar a Marivent durant la declaració davant del jutge Castro el febrer del 2014. En aquella ocasió va viatjar a l'illa el mateix dia, sense pernoctar a Palma. Dos anys abans, en canvi, els llavors ducs de Palma sí que es van allotjar a Marivent amb motiu de la primera declaració d'Urdangarin davant del jutge. Va ser l'última vegada que van trepitjar el palau.

En aquesta primera sessió del judici, el matrimoni Urdangarin Borbó seurà a la tercera i última fila del banc dels acusats, tot i que no estaran l'un al costat de l'altre, sinó separats per tres imputats més.

FINS A SIS MESOS DE JUDICI

Fins a 18 acusats s'asseuran al banc dels acusats en aquesta vista oral que, si no es produeix un pacte inicial amb les acusacions, preveu prolongar-se fins al 30 de juny.

En aquests sis mesos es jutjarà el presumpte desviament de 6,2 milions d'euros públics dels quals s'haurien apoderat tant Urdangarin com el seu exsoci Diego Torres, a través d'un entramat complex d'empreses fictícies amb l'Institut Nóos com a epicentre de la trama.

La Fiscalia Anticorrupció reclama més de cent anys de presó per a catorze dels acusats, 19 i mig dels quals per al marit de la Infanta i 16 i mig per a Torres.

Per la seva banda, la germana del rei Felip VI s'enfronta a una petició de vuit anys de presó com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals, sol·licitud que formula el sindicat Manos Limpias, única acusació del procés que exerceix accions penals contra Cristina de Borbó.

L'entitat considera que el paper de la Infanta va ser imprescindible perquè el seu marit defraudés fins a un total de 337.138 euros a les quotes de l'IRPF corresponents als anys 2007 i 2008 a través de l'empresa de la qual tots dos eren copropietaris, Aizoon, i que constituïa una de les mercantils 'pantalla' que integraven el conglomerat empresarial ordit per Urdangarin i el seu exsoci.

El Ministeri Públic considera en canvi que no existeixen sobre ella indicis d'haver comès cap delicte, si bé sosté que hauria obtingut un benefici o aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats pel seu marit.

De fet, durant la primera sessió de la vista --que podria prolongar-se fins al 12 de gener--, a l'anomenada fase de qüestions prèvies la defensa de la Infanta plantejarà que se li apliqui l'anomenada doctrina Botín, que impedeix jutjar algú si només l'acusa qui exerceix l'acció popular --en aquest cas Manos Limpias--, i no la Fiscalia o el perjudicat pel delicte comès --l'Agència Tributària no acusa la Infanta--. La filla del rei Joan Carles haurà per tant de seure al banc dels acusats com a mínim durant els primers dies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés