Actualitzat 29/03/2017 20:04

El Govern central envia a Brussel·les el pla pressupostari 2017 i les mesures de dèficit

El pròxim Executiu haurà de fer un ajust de 5.000 milions per complir l'objectiu de dèficit del 3,1% compromès amb Brussel·les

MADRID, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol en funcions remet aquest dissabte a Brussel·les el pla pressupostari per a 2017, que inclou les previsions d'ingressos i despeses, i el conegut com a informe d'acció efectiva, que recull les mesures adoptades per assegurar el compliment de l'objectiu de dèficit d'aquest any (4,6%) i registrar un dèficit del 3,6% en 2017, de manera que queda pendent un ajust de 5.000 milions a emprendre pel pròxim Govern per complir l'objectiu (3,1%) compromès.

La remissió del pla pressupostari, que suposa una pròrroga dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2016, té lloc aquest dissabte, quan finalitza el termini per enviar-lo a la Comissió Europea, que va recomanar el mes de març passat una sèrie de mesures per garantir la correcció del dèficit, especialment a la Llei d'Estabilitat Pressupostària per assegurar el compliment dels objectius de dèficit en les administracions territorials.

Per aquesta raó, l'Executiu envia també l'informe d'acció efectiva que resumeix les mesures adoptades per aconseguir el compliment del dèficit del 4,6% aquest any, com l'acord de no disponibilitat de despesa de 2.000 milions d'euros, l'avançament a juliol del tancament pressupostari de 2016 i l'avançament del pagament fraccionat de l'Impost de Societats per recaptar 8.300 milions d'euros més.

En aquest punt, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confiat ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el decret llei de reforma de l'impost sobre Societats, que va entrar en vigor el passat 30 de setembre, pugui ser convalidat al Congrés el pròxim 20 d'octubre, segons ha acordat la Junta de Portaveus de la Cambra Baixa.

El document sobre acció efectiva que es remet a Brussel·les també es fa ressò de la preparació de la transposició de les directives de la UE sobre contractació pública, en espera de l'aprovació com projecte de llei.

Es tracta d'un text ja molt ultimat que ha de ser aprovat pel Consell de Ministres per donar publicitat a determinats contractes negociats, que fins avui no era exigida però que ara ha de ser inclosa.

Juntament amb l'informe d'acció efectiva, el Govern espanyol també remet a Brussel·les el pla pressupostari de 2017, que suposa bàsicament la pròrroga dels Pressupostos de 2016 davant de la falta de capacitat pressupostària del Govern central per elaborar uns nous comptes a l'estar en funcions, però amb previsions d'ingressos i despeses per al pròxim any que, segons el Govern espanyol, s'han realitzat amb "molta prudència".

La vicepresidenta ja ha apuntat que després ha de ser el nou Govern central qui adopti les mesures que consideri oportunes per quadrar el dèficit públic de 2017, ja que un Executiu en plenitud de funcions podrà aprovar després uns nous Pressupostos per al pròxim any.

AJUST DE 5.000 MILIONS PENDENT EN 2017.

El text que s'envia a Brussel·les preveu un dèficit públic del 4,6% per a aquest any, en línia amb l'objectiu compromès amb la Comissió, però del 3,6% per a 2017, mig punt per sobre del llindar marcat per Brussel·les, ja que el Govern espanyol no pot elaborar un pla pressupostari amb canvis de política fiscal o econòmica, i es manté al 2,3% el creixement previst per al pròxim any.

Així, serà el nou Govern central qui haurà d'adoptar mesures addicionals per import d'uns 5.000 milions d'euros (mig punt del PIB) per deixar el dèficit de 2017 al 3,1% acordat amb la Comissió.

En concret, el calendari que maneja el Govern espanyol és que Mariano Rajoy pugui ser investit president del Govern a final d'aquest mes, sempre que es confirmi l'abstenció del PSOE, el que li permetria poder aprovar el novembre el sostre de despesa, on sí s'inclourien ja les mesures per complir amb el dèficit, i tenir un nou Pressupost a final d'aquest any.

A més, l'Executiu preveu donar llum verda el novembre a un decret llei amb mesures de "naturalesa pressupostària", com l'actualització de les pensions i dels salaris públics, perquè estiguin en vigor l'1 de gener, sempre que Rajoy resulti investit a l'octubre.

En qualsevol cas, la pròrroga automàtica dels pressupostos de 2016 serà inevitable, ja que tot i que es pugui presentar el projecte de llei amb les nous comptes per a 2017, no hi haurà marge de temps com perquè estigui aprovat abans de l'1 de gener.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés