Actualitzat 29/03/2017 16:47

El Govern aprova la llei d'"accés universal" a la sanitat per a tots els residents

No preveu que s'impugni davant del TC malgrat que topa amb un decret del Govern espanyol

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei que garanteix l'accés universal a l'assistència sanitària a tots els residents a Catalunya "amb independència de la situació administrativa" en què es trobin els ciutadans.

Ho ha explicat la portaveu del Govern, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, en la qual ha argumentat que és una llei absolutament necessària --que ara haurà de tramitar-se al Parlament-- i que seria "un perill per a la salut pública" deixar una part de la població sense cobertura mèdica.

Munté ha criticat que un Decret del Govern espanyol va voler deixar una part dels residents sense aquesta cobertura mèdica, i ha assegurat que la Generalitat mai no ho ha aplicat ja que, si ho hagués fet, "137.000 persones" s'haguessin quedat sense assistència sanitària.

"L'estatut d'autonomia recull que totes les persones tenen dret als serveis sanitaris. Ha estat una prioritat del Govern. És un deute moral ineludible i que es preveu en la Declaració Universal dels Drets Humans", ha conclòs.

El Govern admet que aquesta llei s'impulsa "malgrat l'aprovació del Decret Llei --del Govern central-- que pretenia deixar fora del sistema sanitari" milers de persones, però malgrat això, assegura que no preveu que la llei pugui ser impugnada davant del Tribunal Constitucional si el Parlament arriba a aprovar-la.

"No ens plantegem l'escenari de la impugnació d'una llei d'aquestes característiques que recull principis fonamentals", ha exposat Munté, que argumenta que el que busca la Generalitat amb aquesta norma és respondre a una necessitat d'ordre social.

També ha dit que, en el seu moment, el Govern va donar una "instrucció" per no aplicar el decret del Govern espanyol que limitava l'accés a la sanitat, i ha assegurat que aquesta instrucció segueix vigent malgrat que ha estat impugnada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Preguntada per si la norma pot tenir un 'efecte crida' per a immigrants irregulars, Munté ha assegurat que no s'ho han "plantejat", i ha explicat que l'accés universal era un principi que ja existia fins que el Govern espanyol va promoure el seu decret.

AMB O SENSE PRESSUPOSTOS

També ha afirmat que la llei s'aplicarà s'aprovin o no els Pressupostos del 2017, que estan en vies de negociació entre el Govern i la CUP, i ha recordat que la Generalitat ja està destinant una partida de diners a aquesta atenció universal perquè mai no ha deixat d'invertir-la.

El text normatiu estableix "de manera solemne que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària pública" i es concreta que aquesta anirà a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut), òrgan dependent de la Generalitat.

La principal novetat de la llei, ha explicat Munté, és que "s'elimina la necessitat de carència temporal a l'empadronament que s'exigia en instruccions anteriors" per la qual cosa, així, ja no caldrà acreditar un empadronament de tres mesos per accedir a la cartera bàsica de serveis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés