Publicat 02/05/2016 13:20

Foment del Treball insta el futur Estat a mantenir la reforma laboral

María Ángeles Tejada y Javier Ibars (Fomento del Trabajo)
EUROPA PRESS

Advoca per reduir els complements salarials fixos i augmentar els vinculats a la productivitat

BARCELONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

La patronal catalana Foment del Treball ha instat aquest dilluns el proper Govern espanyol a mantenir la reforma laboral, ja que ha assegurat que ha suposat una reducció significativa dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) d'extinció de contractes i ha contribuït a la renovació de convenis col·lectius "obsolets i petrificats".

La presidenta de la comissió laboral de Foment del Treball, María Ángeles Tejada, i el director de Relacions Laborals, Javier Ibars, han presentat en roda de premsa el IV Informe del mercat laboral i negociació col·lectiva, i han insistit en la necessitat d'aplicar reformes normatives que aportin seguretat jurídica a alguns aspectes derivats de la reforma laboral i aprofundir en reformes pendents vinculades a donar més mecanismes de flexibilitat, entre uns altres.

Ibars ha llançat un missatge al futur Govern central sobre la importància de mantenir el model actual d'ultraactivitat fixat per la reforma laboral "per evitar la paràlisi de la negociació col·lectiva i evitar mantenir condicions laborals obsoletes", ja que ha assegurat que les dades posen de manifest que la reforma ha comportat un incentiu per renovar convenis col·lectius.

Ha indicat que el nombre de convenis registrats el primer trimestre d'aquest any s'ha incrementat en un 65% a Catalunya respecte al mateix període de l'any passat i en un 76% en el conjunt d'Espanya, i ha assegurat que des que va entrar en vigor la reforma laboral aquest increment ha estat "substancial i progressiu".

També ha ressaltat que s'ha reduït significativament el nombre d'ERO amb acomiadaments, ja que el 2003 suposaven el 68,7% del total d'expedients presentats a Espanya i el 2015, el 20%, davant el que ha conclòs que quan es posen a la disposició de les empreses mecanismes de flexibilitat interna es redueixen els acomiadaments.

"Davant aquestes dades, resulten bastant incomprensibles les crítiques a la reforma laboral", ha sostingut, referint-se a les exigències expressades en la manifestació del Primer de Maig per part dels sindicats de derogar la reforma laboral.

ESTABILITAT POLÍTICA

Tejada ha lamentat que la falta d'estabilitat governamental a Espanya està dificultant les inversions, i ha confiat que les eleccions del 26 de juny ajudin a esclarir l'escenari i aconseguir formar un Govern central "més sòlid i fort" o que es puguin aconseguir pactes que aportin estabilitat.

Ha afirmat que després de sis mesos sense Govern a Espanya és quan es comencen a notar les conseqüències negatives d'aquesta situació, ja que hi ha empreses que poden retardar les seves inversions o fins i tot fer-les en altres països.

RETRIBUCIONS

L'informe de la patronal inclou un monogràfic sobre el règim retributiu dels convenis col·lectius que, segons ha destacat Ibars, posa de manifest l'escassa presència de convenis que recullen complements salarials vinculats a la productivitat i a objectius empresarials.

Ha considerat que haurien d'augmentar-se aquests complements variables i reduir-se o eliminar-se altres tipus de complements "que no tenen res a veure amb la productivitat", com els d'incapacitat temporal.

Ibars ha explicat que el 75% dels convenis a Catalunya regulen els complements per incapacitat temporal, un percentatge que ha considerat massa elevat, ja que ha assegurat que "està constatat que quan un conveni regula aquest complement augmenten les taxes d'absentisme laboral".

També ha considerat que "qualsevol negociació col·lectiva moderna hauria d'evitar vincular els increments salarials a l'IPC", mentre que s'haurien de vincular els augments de sou a la situació de l'empresa, del sector i del conjunt de l'economia.

Ha constatat que el 32% dels convenis a Catalunya estan referenciats al paràmetre de l'IPC, la qual cosa ha considerat massa elevat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés