Actualitzat 17/03/2016 15:04

Foment del Treball demana un marc energètic favorable a la indústria per no minar la competitivitat

Virginia Guinda y Alba Cabañas (Fomento del Trabajo)
EUROPA PRESS

La patronal ha elaborat 10 propostes que farà arribar al pròxim Govern espanyol

BARCELONA, 17 març (EUROPA PRESS) -

El Fòrum Energia Empresa de Foment del Treball ha elaborat un estudi en el qual demana un nou marc energètic favorable a la indústria per no minar la seva competitivitat internacional pel sobrecost que suporta actualment per les lleis i polítiques energètiques dels últims anys, ha explicat en roda de premsa la presidenta del fòrum, Virgínia Guinda.

"El canvi cal. Amb el marc actual no es poden emprendre les inversions necessàries per garantir la competitivitat futura de la indústria", ha asseverat, exposant que aquest estudi proporciona una fotografia d'una indústria que ha sobreviscut a uns anys de crisi molt durs i que sap com buscar el marge de millora d'una forma constant.

Tot i això, ha lamentat que aquesta indústria "es troba que ha d'afrontar un nou cicle inversor en eficiència amb preocupació per la falta de seguretat jurídica i el marc de preus, i veu que no és suficient per garantir la seva competitivitat futura".

La directora de l'àrea tècnica de Foment del Treball, Alba Cabañas, ha afirmat que hi ha una preocupació enorme de la indústria implantada a Catalunya pel diferencial de costos amb la competència internacional --que en el sector químic supera el 25%--, que també "pot fer que no vinguin inversions de l'exterior".

L'estudi inclou una enquesta que es va realitzar a un centenar d'empreses catalanes entre el 16 de juliol i el 8 d'octubre del 2015, de les quals el 54% eren empreses industrials, el 29% de serveis i el 17% professionals amb clients industrials; per mida, el 41% eren grans empreses --de més de 250 treballadors--, el 22% mitjanes i el 37% petites --menys de 50 treballadors--.

El 92% de les empreses no vol desplaçar la producció malgrat témer que els costos energètics els perjudiquin, i el 71% considera que l'eficiència energètica és clau per a la millora de la competitivitat i farà inversions de canvi tecnològic en els pròxims cinc anys si es donen les condicions adequades, com estabilitat regulatòria i de preus.

La indústria és majoritàriament elèctrica, però un 34% té previst apostar per les renovables, el 16% incorporar la valorització energètica de residus i el 14% la cogeneració, tot i que constaten que, ni estant en estat òptim d'eficiència energètica, podran compensar el sobre cost de l'energia per l'entorn regulador i polítiques energètiques dels últims anys, ha indicat Cabañas.

"La incertesa regulatòria està paralitzant greument les inversions en eficiència energètica", ha afegit, i ha anunciat que quan hi hagi nou Govern a Espanya li faran arribar les seves propostes d'acord amb el que necessita la indústria.

PROPOSTES

Foment del Treball ha elaborat deu propostes de millora perquè la indústria pugui ser competitiva en el futur, començant per fer la política energètica "orientada a la demanda industrial i no d'esquenes", ha apuntat Guinda, amb estabilitat i seguretat jurídica en la normativa.

La patronal també advoca per reconèixer l'eficiència energètica industrial i canviar el model de subvencions pel d'incentius fiscals, així com per "revisar amb realisme" el paper de l'energia nuclear i el gas al mixt energètic espanyol sense renunciar per endavant a cap opció.

També demana impulsar la competència incrementant les interconnexions internacionals d'electricitat i gas; incloure en la normativa espanyola directives europees pendents, i distingir la cogeneració industrial d'altres energies incloses en el règim especial per la seva funció d'aportar eficiència als processos productius.

Altres propostes són integrar la política energètica amb l'ambiental per evitar contradiccions, i dissenyar la tarifa de manera que els costos d'adoptar les polítiques energètiques recaiguin en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) i no en el rebut del consumidor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés