Actualitzat 01/02/2016 14:07

Foment del Treball defensa la reforma laboral i els salaris segons productivitat

María Ángeles Tejada y Javier Ibars (Fomento del Trabajo)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 Febr. (EUROPA PRESS) -

   La patronal Foment del Treball ha defensat aquest dilluns l'efectivitat de la reforma laboral a Espanya, susceptible de millores però en cap cas de derogació com reclamen els sindicats i partits com Podem i PSOE, i també ha insistit en la necessitat d'avançar cap a un model salarial de retribució variable en funció de la productivitat del treballador.

   En la roda de premsa de presentació del III Informe del Mercat Laboral i Negociació Col·lectiva, el director de relacions laborals i afers socials de la patronal catalana, Javier Ibars, ha afirmat que la reforma laboral cal modificar, matisar i clarificar per eliminar incerteses, però no eliminar-se perquè "ha evitat una destrucció massiva de llocs de treball en un moment molt complicat, i ha permès una millora de l'ocupació".

   La presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment del Treball, María Ángeles Tejada, ha instat a "veure quins parts han estat positives i quins millorables", i Ibars ha assegurat que des de la patronal catalana col·laboraran amb el nou Govern espanyol en aquest àmbit.

   Ha advocat per clarificar elements que provoquen la judicialització de conflictes en àmbits com el decaïment de l'ultraactivitat dels convenis, dels quals ha defensat el model actual "per evitar la paràlisi de la negociació col·lectiva i modernitzar-ne els continguts", i ha argumentat que després de la reforma laboral s'han pactat més convenis.

   "Quan les empreses tenen mecanismes de flexibilitat interna, la utilitzen abans d'arribar als acomiadaments", fent referència als expedients de regulació d'ocupació temporals i de reducció de jornada, que han guanyat pes respecte als ERO d'extinció de contractes.

   Ibars també ha indicat que els costos laborals són menors en convenis d'àmbit autonòmic i provincial que en els estatals, fet que desmenteix que els convenis d'àmbit inferior a l'estatal encareixen els costos laborals: "Des de Foment del Treball sempre hem defensat la màxima llibertat possible a les parts per negociar l'àmbit més favorable per als seus interessos. Mai no hem entrat en això ni hi entrarem."

   Alhora, ha insistit en la reivindicació patronal de "superar el criteri d'indexació a l'IPC com un element de formació de salaris" i avançar cap a un model salarial de retribució variable en funció de la productivitat de cada treballador.

   En aquest sentit, ha exemplificat que l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) 2015-2017 preveu crear una taula tècnica entre patronal i sindicats --que s'abordarà en les pròximes setmanes-- per definir criteris que es puguin incloure en la negociació col·lectiva per mesurar aquesta productivitat i traduir-la en el salari a percebre: "Si no tots els treballadors treballen igual, no han de cobrar el mateix."

   L'increment de salaris pactat en conveni a Catalunya el 2015 ha estat del 0,87% (respecte del 0,66% en 2014) i una tercera part dels convenis van congelar salaris, mentre que la pujada salarial pactada en convenis col·lectius a tot Espanya va ser del 0,74% l'any passat (0,57% el 2014).

PERSPECTIVES PER AL 2016

   L'Acord de Negociació Col·lectiva (ANC) estatal fixa una possible pujada salarial de fins a l'1,5% aquest any, tot i que Ibars ha matisat que es tracta d'un marc orientatiu i algunes empreses poden congelar o abaixar salaris per la seva situació concreta.

   "Els factors a considerar per determinar els increments salarials són l'increment de l'activitat econòmica, l'augment del consum intern i la millora de la productivitat i competitivitat de l'empresa, sempre sobre la base de la situació de cada sector i empresa", ha exposat.

   Respecte a l'AIC 2015-2017, ha explicat que apunta a racionalitzar les condicions econòmiques "suprimint models salarials obsolets i complements improductius" com l'antiguitat i les borses de vacances, ha enumerat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés