Publicat 16/03/2016 18:58

Fiscalia demana no imputar l'exministre Borrell per Abengoa però sí preguntar a BlackRock els 'bonus' de Sánchez Ortega

Josep Borrell
EUROPA PRESS

S'oposa a ampliar per un delicte societari la causa contra l'expresident de Abengoa Benjumea

MADRID, 16 març (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia ha rebutjat la petició de dos bonistes d'Abengoa que s'imputi l'exministre socialista i exconseller de la companyia, Josep Borrell, en la causa en què s'investiguen les indemnitzacions milionàries que van rebre l'expresident Felipe Benjumea i l'exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega, tot i que sí que s'ha mostrat a favor de preguntar a l'empresa que va contractar aquest últim, BlackRock, les retribucions i els 'bonus' que cobra.

En un escrit, a què ha tingut accés Europa Press, el fiscal José Perals s'ha oposat a la sol·licitud dels afectats d'ampliar per un delicte societari la causa seguides contra Benjumea i Sánchez Ortega, als quals acusen de falsejar els comptes de la multinacional i actuar contra el mercat i els consumidors.

El representant del Ministeri Públic argumenta que la querella que va ser presentada per administració deslleial i ús d'informació privilegiada contra els màxims gestors d'Abengoa tenia un "objecte molt concret", dirigit a aclarir si van cobrar unes indemnitzacions o contraprestacions contractuals milionàries en abandonar l'empresa, fins i tot coneixent l'autèntica realitat econòmic financera en què es trobava.

En aquest sentit, el fiscal indica que l'acusació no necessita els motius que sustenten que l'acció es dirigeixi contra els membres del Consell d'Administració, entre els quals hi ha Borrell, i l'ampliació de la querella es fonamenta únicament en "articles periodístics" i no en les diligències documentals practicades.

DILIGÈNCIES "NECESSÀRIES"

Això sí, el fiscal ha estimat que són "necessàries i pertinents" les diligències sol·licitades per l'acusació per remetre un ofici a l'entitat de nacionalitat estatunidenca BlackRock, amb seu a Madrid, el contracte de treball amb Sánchez Ortega, a qui 'va fitxar' el juliol passat com a nou responsable de desenvolupament estratègic de la seva divisió Infraestructure Investment Group (IIG) per a l'Amèrica Llatina.

A més, interessa els documents que recullin els 'bonus' o les retribucions complementàries a les quals pugui tenir dret l'investigat i vol saber quina és la fórmula de càlcul, i alhora advoca per preguntar les funcions que desenvolupa com a empleat a BlackRock.

El fiscal Perals considera que aprofundir en la relació que té el querellat amb la seva nova empresa servirà per acreditar un "possible conflicte d'interessos amb Abengoa". A més, dóna suport a altres diligències demandades per descobrir la condició en què va estar Benjumea en la firma andalusa després d'haver-la "cessat" i cobrat la indemnització.

En concret, l'acusació demanava reclamar a l'empresa d'energies renovables l'acta del Consell d'Administració del 23 de setembre del 2015 en què Benjumea va cessar, va dimitir o va renunciar a les seves facultats executives.

Els bonistes també sol·licitaven el contracte d'arrendament de serveis subscrits per Abengoa amb Benjumea i l'objecte dels quals va ser l'"assessorament al president del Consell d'Administració i el seu vicepresident conseller delegat, en virtut del qual assisteix a les reunions de l'òrgan d'administració i els comitès o comissions negociadores amb tercers creditors".

En aquest procediment s'investiguen els pagaments d'11,48 milions que la multinacional va efectuar a l'expresident del Consell d'Administració de la companyia, Felipe Benjume,a i de 4,48 milions a l'exconseller delegat, Manuel Sánchez Ortega, abans d'abandonar la firma d'energies renovables.

QUERELLA DELS BONISTES

La querella, presentada per dos propietaris de bonus de la companyia Abengoa, que van invertir 103.970 euros, ha denunciat l'"horrible" gestió dels dos directius que, segons la seva opinió, buscaven el seu "propi benefici i lucre personal" en concedir-se indemnitzacions milionàries en lloc de "salvar els milers d'inversors".

Els bonistes han assenyalat que Benjumea i Sánchez Ortega eren "coneixedors de l'autèntica realitat econòmica-financera" de l'empresa i que van buscar l'enriquiment "en comptes d'utilitzar l'esmentada informació per salvar milers d'inversors que es veuran atrapats en la situació concursal de l'entitat i, de passada, a tots els contribuents espanyols que hauran d'acudir a rescatar-los".

Els querellants inicials han anat sumant adhesions d'afectats fins a arribar a un número pròxim a 70. Van denunciar que Benjumea es va portar una "exorbitant" indemnització per import d'11.480.000 euros, poc abans que la companyia sol·licités en un jutjat mercantil de Sevilla el preconcurs oficial de creditors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés