Actualitzat 19/07/2016 19:39

El fiscal Ulled insta els polítics a "aprendre a dimitir" per casos de corrupció

El delegado de la Fiscalia Anticorrupción en Barcelona Emílio Sánchez Ulled
PARLAMENT

Veu les fundacions de partits com un "forat negre" per al finançament il·legal

BARCELONA, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

El delegat d'anticorrupció de Barcelona, Emílio Sánchez Ulled, ha instat els polítics "a aprendre a dimitir per responsabilitat política" quan es veuen presumptament implicats en un cas de corrupció, en lloc a esperar que la Justícia dicti una sentència.

"Això és pervertir el sistema polític. La responsabilitat política existeix i són vostès els que l'han d'assumir", ha dit el fiscal anticorrupció aquest dimarts als parlamentaris en la seva compareixença a la comissió d'estudis de mesures de lluita contra la corrupció a la Cambra catalana, en què ha evitat referir-se a casos concrets.

Sánchez Ulled --fiscal entre altres causes la del 9N i el cas Palau-- ha criticat que, quan salta un cas de corrupció, la resposta habitual del Poder polític és la d'esperar que la Justícia ho depuri.

En la seva exposició, el fiscal ha explicat que determinades àrees de l'Administració són d'especial risc perquè els corruptes puguin delinquir, i a les quals ha qualificat com a "temptacions estructurals permanents".

Per exemple, ha fet al·lusió al finançament il·legal dels partits polítics com una temptació estructural que ha qualificat de terrible, i ha considerat que les fundacions vinculades a les forces polítiques són "un gran forat negre" per a la recepció de fons il·lícits.

Entre elles hi ha aquestes àrees de risc de corrupció, ha alertat que l'externalització de la gestió de qüestions públiques a entitats privades pot ser una temptació, igual que el que considera una excessiva contractació de càrrecs de confiança.

"Aquestes persones que depenen d'un nomenament polític tenen una tendència més a agradar els polítics de torn perquè no tenen la força per oposar-se que poden tenir els funcionaris", ha considerat.

També ha llançat una crítica a la ciutadania perquè "ningú es queixava durant els anys de festa" i ara, amb la crisi econòmica, ha recordat que els qui acaben pagant sempre són els més febles.

INDEPENDÈNCIA DE LA FISCALIA

Pel que fa a la independència de la Fiscalia, Sánchez Ulled ha dit que "no estaria de més reforçar legalment el marc d'autonomia i imparcialitat del Ministeri Fiscal", tot i que ha matisat que els problemes en aquest àmbit no són tan grans com sembla des de l'exterior.

Sánchez Ulled ha lamentat que la Fiscalia estigui "estigmatitzada en determinats assumptes" i ha recordat que té una estructura jeràrquica i que així ha de ser, però els fiscals tenen mecanismes per oposar-se a les ordres amb les quals no estan d'acord.

OFICINA ANTIFRAU

Després de preguntar-li per l'Oficina Antifrau de Catalunya (Oac) després de les converses sortides a la llum entre el seu exdirector Daniel de Alfonso i el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, el fiscal ha demanat distingir entre la institució i la que era la seva direcció.

"Donada l'exposició mediàtica que ha tingut no cal entrar en més detalls", ha tancat el fiscal, que ha insistit a no voler qualificar el paper de la direcció encapçalada per De Alfonso.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés