Actualitzat 14/05/2016 10:25

EnComúPodem es presentarà com a partit polític per optar a grup propi al Congrés

 Xavier Domènech.
EUROPA PRESS

Estableix una coalició entre els seus partits i Units Podem no es presentarà a Catalunya

BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

EnComúPodem es presentarà a les eleccions generals del pròxim 26 de juny com a "partit polític", una marca que ja va registrar el 21 de gener com a tal, per optar a tenir un grup propi al Congrés dels Diputats.

Segons explica la formació en un comunicat, els partits que la formen --BComú, Podem, ICV, EUiA-- formaran entre ells una "coalició instrumental".

El nou partit ha aclarit que la candidatura formada per Podem i Izquierda Unida, Units Podem, ha especificat aquest divendres en el registre "que no es presentarà a Catalunya" als comicis del 26-J.

Fonts d'EnComúPodem han especificat a Europa Press que la reunió entre els equips negociadors dels partits que formen la nova coalició han esgotat "fins a l'últim minut" i han registrat el nou partit moments abans del tancament del termini per inscriure coalicions que acabava aquest divendres a les 23.59 hores.

En els comicis del 20 de desembre EnComúPodem va aconseguir el 15% dels vots en totes les circumscripcions en les quals es va presentar i els 5 diputats preceptius per aconseguir grup propi al Congrés, però la Mesa de la Cambra Baixa no els el va atorgar adduint que no havia competit amb Podem a les eleccions.

Després de quatre mesos de legislatura en els quals no es va produir un acord entre els partits que congigurés un Govern, la dissolució de les Corts va abocar a unes noves eleccions i les forces que componen la confluència --BComú, Podem, ICV, EUiA-- van plantejar la possibilitat de presentar-s'hi amb una fórmula jurídica diferent, que permetés evitar un nou rebuig de la Mesa.

Els partits van estudiar tres opcions, repetir la confluència, crear un "partit instrumental" català que es presentés independentment de Podem per demostrar que sí competien amb ells o fer una agrupació d'electors.

Aquesta última opció va ser descartada en primer lloc, perquè la van considerar complicada i va començar a prendre força en un sector de la confluència la possibilitat del "partit instrumental", no només per esquivar el veto de la Mesa del Congrés, sinó com a avantsala del nou projecte d'esquerres que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar que construirien per arribar a la Generalitat i que tots els grups avalen.

Amb tot, tots els partits assumien que la Mesa es mou per criteris polítics i no jurídics, i que l'única manera de garantir-se el grup és tenir força suficient a l'òrgan per poder decantar les seves decisions i, finalment, han optat per l'opció de partit instrumental català que es presenta independentment de Podem.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés