Actualitzat 31/03/2017 12:40

Els municipis de l'AMB demanen "responsabilitat social" a les empreses subministradores

Es coordinen per fer arribar de manera "més eficient" les ajudes per pobresa energètica

SANTA COLOMA DE GRAMENET (BARCELONA), 2 des. (EUROPA PRESS) -

Alcaldes i representants dels municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s'han reunit aquest divendres a Santa Coloma de Gramanet (Barcelona) per unir forces i buscar una forma més eficient d'utilitzar els recursos contra la pobresa energètica, un assumpte al qual l'AMB destina 11 milions entre 2016 i 2019, i han demanat a les empreses subministradores que exerceixin la seva "responsabilitat social", gestionant el bo social i els impagats.

Ho ha explicat en roda de premsa després de la trobada l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, que ha afirmat que els municipis necessiten "millor coordinació" davant de la saturació actual dels serveis socials, pel que han acordat reforçar el personal d'aquests serveis i millorar la informació per als ciutadans, després de detectar que les ajudes no arriben a totes les famílies.

El vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Jaume Collboni, ha sostingut: "Ens preocupa el fet que només una persona no estigui rebent les ajudes de manera eficient" quan hi ha molts recursos, ha afirmat, i ha afegit que estudien potenciar l'eficiència energètica de les llars a través d'ajudes a la rehabilitació de cases de persones vulnerables.

Els municipis metropolitans han proposat l'establiment de protocols municipals d'actuació unificats i estandarditzats, en el marc del programa contra aquesta pobresa que va impulsar l'AMB fa dos anys, i que té la col·laboració de 12 empreses subministradores.

En un document de bases que han presentat aquest divendres, han reclamat a la Generalitat que ferm convenis amb les subministradores i que desplegament el reglament de la Llei 24/2015 perquè els ajuntaments puguin actuar amb "més seguretat" davant dels corts de subministraments.

Els alcaldes i regidors han abordat conjuntament com utilitzar millor els recursos perquè arribin a tota la població necessitada, el que no ocorre suficient a causa de la falta de personal i d'informació, han detectat, i han explicat que a més dels 11 milions actuals, entre 2014 i 2015 ja es van destinar cinc milions a la pobresa energètica, tot i que la pobresa no és l'àmbit d'actuació habitual de l'AMB.

Han participat en la trobada els alcaldes dels municipis de Badia del Vallès, Palma de Cervelló, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, mentre que la resta de municipis han comptat amb representants.

SANCIONS

Parlon ha reconegut que algunes empreses estan incomplint la llei, perquè en ocasions els serveis socials no tenen informació sobre persones afectades per corts, i ha dit que igual que es va sancionar a grans forquilles --entitats bancàries i immobiliàries-- per tenir habitatges buides, caldria buscar "mecanismes" per obligar al compliment de l'àmbit de pobresa energètica de la Llei 24/2015.

Collboni, que ha dit que no descarten que s'imposin sancions, ha recordat a les subministradores que l'AMB també és client, i que espera que en aquest sentit seran més "sensibles" a la reclamació que compleixin amb la seva responsabilitat social, també davant del fet que són empreses amb beneficis milionaris i no tindria sentit que quedessin persones sense subministrament.

El també segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ha explicat que actualment mantenen converses la Generalitat i alguns ajuntaments amb les subministradores: "Crec que no s'acaben de prendre massa seriosament la seva responsabilitat social en aquesta matèria, i han de saber que les administracions farem front comú".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés