Publicat 21/04/2016 16:54

Els contractes de formació baixen un 80,24% a Catalunya el primer trimestre de l'any

Obrero, obreros, trabajador, trabajando, trabajar, paro, parado, desempleo
EUROPA PRESS

TERRASSA (BARCELONA), 21 abr. (EUROPA PRESS) -

El primer trimestre del 2016 la contractació de formació ha baixat a 1.799 contractes respecte al mateix període del 2015, que significa un 80,24% menys.

La principal reducció s'ha localitzat a la província de Barcelona, amb la signatura de 305 contractes --un 81,78% menys que l'any passat--, seguida de Tarragona amb 230 --78,26% menys--, segons ha informat Cecot en un comunicat.

El motiu d'aquesta rebaixa l'ha atribuït "al canvi normatiu que va entrar en vigor el passat 1 de gener" que, entre d'altres mesures, ha suprimit la formació a distància, que exigeix que els cursos permetin obtenir un certificat de professionalitat i obliga les empreses a sol·licitar autorització al servei públic amb un mes d'anticipació.

La patronal catalana ha subratllat la importància d'un certificat professional, perquè beneficia el treballador i alhora millora la competitivitat de l'empresa i es mostra "sorpresa" que, tot i ser Espanya un dels països amb un dels índexs més alts d'atur, no s'hagin desenvolupat els instruments ja previstos en la reforma laboral.

Actualment, el nombre de certificats de professionalitat s'aproximen als 450 i cobreixen entre el 70% i el 85% de les professions, però en la teleformació només n'hi ha 30 d'acreditats davant del Servei Públic d'Ocupació Estatal (Sepe) i, d'aquests, la majoria són per cobrir les branques de comerç, hostaleria i administració.

En aquest sentit, el secretari general de Cecot, David Garrofé, ha criticat que, si el Govern central volia modernitzar el sistema eliminant la formació a distància per a teleformació i exigir formació acreditada, "hauria d'haver previst i haver marcat els tempos perquè els agents i operadors tinguessin l'operativa" llesta l'1 de gener.

Entre el 2012 i el 2015 aquest tipus de contracte --que incloïa cursos de formació a distància i no exigia certificat de professionalitat-- va tenir un increment del 196%, i va arribar a una xifra pròxima al mig milió; la majoria eren efectuats per empreses de menys de 250 treballadors, que la Seguretat Social bonificava amb el 100% per incentivar la contractació per aquesta via.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés