Publicat 16/03/2016 18:20

DL insta l'Estat a canviar el procés de pensions vitalícies als afectats per talidomida

Protesta de afectados por la talidomida en la puerta de Moncloa
EUROPA PRESS

MADRID, 16 març (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Grup Parlamentari de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, ha registrat una proposició no de llei al Congrés dels Diputats, per debatre a la Comissió de Sanitat i Serveis Socials, per la qual insta el Govern espanyol a modificar el procediment de diagnòstic, reconeixement, indemnitzacions, exempcions i pensions vitalícies a les persones afectades per la talidomida a Espanya.

I és que, tal com recorda el text de la proposició, a què ha tingut accés Europa Press, han passat ja gairebé 70 anys des que es va comercialitzar a Espanya aquest medicament, que ha demostrat una "evident relació" amb les anomalies congènites de "nombroses" persones, les mares dels quals el van prendre durant l'embaràs.

De fet, assenyala, la pràctica totalitat dels estats on es va comercialitzar han indemnitzat els afectats, però Espanya continua sent l'excepció. Per aquesta raó, sol·licita la modificació del Reial decret 1006/2010, pel qual es regula el procediment de concessió d'ajudes a les persones afectades per la talidomida a Espanya durant els anys 1960 i 1965.

"Cal respondre a la necessitat de reconeixement i suport solidari a les persones afectades per la substància activa de la talidomida i ampliar el marge dels anys entre els quals es van produir els naixements, per poder emparar a la realitat el nombre de persones víctimes de la tragèdia. Alhora, cal crear unitats de diagnòstic en què, a través de professionals de diverses disciplines, s'abordi la tasca d'informar quins peticionaris, amb un alt grau de probabilitat, pateixen afeccions secundàries a la talidomida", subratlla el Grup Parlamentari.

REVISAR EL REIAL DECRET 1006/2010

Per tot això, insten el Govern espanyol a revisar el Reial decret 1006/2010 per ampliar l'abast, les condicions i el procediment per al reconeixement i abonament d'ajudes, indemnitzacions i pensions a les persones que van patir malformacions corporals durant la gestació; determinar els requisits objectius i subjectius dels pacients que originin el dret a percebre una indemnització, pensió vitalícia i pagaments anuals especials; i a revisar i reconèixer els grups de percepció per valoració, en funció del grau de minusvalidesa de la persona sol·licitant, revisant-se els diferents graus d'afectació del RD fins a la determinació d'una categoria que empari els "gran dependents".

De la mateixa manera, en la proposició no de llei se sol·licita a l'Executiu reconèixer la compatibilitat de qualsevol prestació derivada d'aquest Reial decret amb qualsevol pensió pública que la persona tingués dret; determinar l'import de les eventuals indemnitzacions que pogués haver-hi, tenint en compte la gravetat del mal corporal, dels trastorns fisiològics ocasionats i de les malformacions; i a establir el termini i la forma de pagament per part de l'Administració competent de les prestacions, indemnitzacions i pagaments especials que s'acordin.

Finalment, insten a acordar l'abonament de prestacions especials no cobertes, les quals hauran de determinar-se mitjançant un catàleg de prestacions per a necessitats específiques; regular les exempcions oportunes en el pagament de fàrmacs a favor dels afectats, d'acord amb les seves patologies i tenint en compte les anomalies congènites secundàries; i establir les exempcions fiscals i tributàries sobre totes les percepcions dineràries, pensions i/o indemnitzacions percebudes pels pacients.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés