Actualitzat 30/03/2017 14:35

Demòcrates fa un any en la recerca de consolidar-se al Parlament i a les municipals

Iniciaran en gener o febrer els processos de primàries de candidats municipals

BARCELONA, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

Demòcrates de Catalunya celebra aquest dilluns el primer any de la seva fundació amb el repte de consolidar-se com una formació política que obtingui representació al Parlament i en els ajuntaments catalans quan se celebrin les respectives eleccions.

Així ho han explicat fonts del partit a Europa Press, que consideren que han superat l'etiqueta de ser només els "ex d'Unió" i han evolucionat en el seu discurs i a l'hora d'afermar el seu desplegament territorial.

Ha estat el 7 de novembre de 2015 quan van celebrar el seu congrés constituent a Cornellà de Llobregat (Barcelona), després que Unió expedientés mesos enrere a alguns dels seus més destacats militants per defensar la independència, com l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, i altres noms com Antoni Castellà, Assumpció Laïlla, Mercè Jou, Elena Ribera, Joan Recasens, Josep Martorell i Marta Vidal.

El partit va néixer amb la missió de recollir l'herència sobiranista d'Unió i ha tingut des del primer moment el suport explícit del PDECAT --llavors CDC-, amb el qual conviuen en el grup parlamentari de JxSí, on també està ERC.

Ara afronten el repte de créixer i aconseguir representació en la Cambra catalana i en els ajuntaments, i per aquesta raó s'estan preparant, amb iniciatives que esperen que donin fruits aviat, per estar llestos amb vista a un comicis catalans --siguin constituents o no-- i les municipals de 2019.

També es preparen per iniciar, a partir de gener o febrer de l'any que ve, processos de primàries de candidats municipals tenint en compte que seran obertes a la ciutadania.

En espera de fer un Consell Nacional el dissabte 26 de novembre, el partit situa el referèndum com un dels seus eixos principals i demana, en conseqüència, reunir a la taula de partits i entitats per dissenyar ja la 'campanya del sí' per guanyar-lo.

DIFERÈNCIES

El moment més delicat de partit en aquest primer any ha estat la decisió de l'expresident del Parlament Joan Rigol de deixar en octubre la presidència del Consell Nacional de Demòcrates de Catalunya al no entendre perquè li van reprotxar haver participat en un acte de campanya del candidat de CDC a les generals del 26 de juny, Francesc Homs.

Demòcrates va negociar una candidatura conjunta amb CDC i altres partits per a aquestes generals i, al no prosperar, ha anunciat que no faria campanya amb ningú, per això que la direcció no entengués que Rigol fes campanya amb els convergents.

En relació amb el PDECAT, el partit el va acusar de teure-li el nom de Demòcrates quan els llavors convergents van intentar inscriure's com a Partit Demòcrata de Catalunya, el que va crear un conflicte entre les dues formacions que finalment es va apaivagar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés