Actualitzat 29/03/2017 12:57

En Comú vol que les companyies paguin la implantació del preu social de la llum i el gas

MADRID, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

En Comú ha demanat que les companyies subministradores d'energia es facin càrrec de tot el cost que suposaria la implantació de preus socials per a les persones amb més dificultats per fer front a aquests pagaments, i evitar així que aquest cost repercuteixi en administracions públiques i usuaris.

Aquesta és una de les mesures proposades per la formació catalana del grup d'Units Podem en una proposició no de llei registrada al Congrés i a la qual ha tingut accés Europa Press.

Segons l'últim informe de l'Associació de Ciències Ambientals, un 17% dels espanyols pateix pobresa energètica, i la confluència catalana reclama que el Govern central prengui mesures davant d'aquesta situació, sobretot quan dos milions de famílies van patir talls en el seu subministrament el 2015 per no fer front als seus rebuts.

L'electricitat que paguen els espanyols és, segons dades d'Eurostat recollides per En Comú, la quarta més cara de tot Europa. En aquest sentit, denuncien que les tres grans companyies elèctriques --Endesa, Iberdrola i Gas Natural Fenosa-- han acumulat durant les crisis uns guanys de 56.624 milions. Més de vint milions diaris entre l'1 de gener del 2008 i el tercer trimestre del 2015 (última dada coneguda), calculen.

TARIFES PROGRESSIVES I AUDITORIA.

Una altra de les mesures proposades és l'establiment de tarifes progressives i incloure així la renda com a principal criteri a l'hora d'establir el preu social. Amb això també s'aconseguiria, raonen a En Comú, incentivar l'estalvi i castigar el "consum ineficient". També es pretén impulsar una auditoria sobre el sector elèctric realitzada per "actors independents i amb accés a totes les dades" que quantifiqui "els costos reals" del sector, i una altra específica sobre el dèficit de tarifa, el seu origen i la seva legitimitat.

Alhora, demanen també establir garanties perquè totes les llars puguin mantenir "unes condicions adequades de temperatura i altres serveis energètics essencials a un preu just" i prohibir, aplicant el principi de precaució, els talls de subministrament fins que no existeixin informes previs emesos per serveis socials que determinin el grau de vulnerabilitat de les famílies i la seva capacitat econòmica.

En la iniciativa, En Comú també crida a aplicar un IVA del 4% per a l'aigua, el gas, l'electricitat i el transport públic, que les empreses publiquin trimestralment el nombre d'usuaris que no poden fer front a les factures i el suport a tota iniciativa que impulsin les CA i els ajuntaments en aquest sentit. Fa poc, el govern en funcions del PP va recórrer al Tribunal Constitucional la Llei catalana d'emergència social que incloïa mesures sobre pobresa energètica. Diversos articles de la llei es troben actualment suspesos.

MOCIÓ APROVADA A LA COMISSIÓ D'ENERGIA.

Precisament aquest dimecres la Comissió d'Indústria, Energia i Turisme va aprovar, amb el suport del PP, PSOE i Ciutadans, una iniciativa en què s'instava el Govern espanyol a impedir els talls del subministrament energètic a persones "vulnerables" i a crear fons amb capital públic i privat per afrontar la pobresa energètica.

En aquesta última també es va incloure, com demana Units Podem-En Comú-En Marea, la prohibició de tenir la valoració dels serveis socials abans d'interrompre el subministrament, tot i que la resta d'esmenes presentades per la formació morada, com l'esmentada auditoria o analitzar els Costos de Transició a la Competència (CTC) no han estat incloses. Finalment, Units Podem es va abstenir en la votació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés