Actualitzat 22/10/2015 17:11

CDC vol forçar una votació de suport a la permanència de Grècia a Europa i a l'euro

MADRID, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

CDC vol forçar al Ple del Congrés dels Diputats a decidir la seva posició respecte a la crisi de Grècia, presentant a debat i votació una iniciativa en la qual es proposi donar suport a la permanència del país grec a la UE i a l'euro i combinar reformes amb suport al creixement i fins i tot una reestructuració del seu deute si calgués.

La proposició no de llei, que recull Europa Press, parteix del reconeixement que en la crisi grega s'han comès "molts errors" tant per les institucions gregues com per les europees o les internacionals.

"Ara Grècia necessita una segona oportunitat. Europa ha de comprometre's amb Grècia i Grècia ha de comprometre's amb Europa", planteja CDC.

Per això, els convergents volen que el Govern espanyol "posi tot el seu esforç "a aconseguir un acord amb el Govern d'Alexis Tsipras perquè Grècia "pugui seguir sent un estat membre de la UE i, si ho desitja, de l'euro" a la vegada que "surt de la seva difícil situació social i econòmica" mitjançant una estratègia que uneixi "reformes estructurals pendents" i "el decidit suport d'Europa" al creixement, incloent "si és necessari" una "raonable reestructuració del deute".

CONSTRUIR UNA EUROPA MÉS SÒLIDA

Tot i això, CDC no es queda només en el curt termini, i recorda en la seva iniciativa, que serà debatuda al Ple del Congrés, que el 'no' del referèndum de diumenge passat no és un rebuig a la UE o a l'euro, sinó a "unes polítiques d'austeritat molt intransigents", "dràstiques" i a curt termini que han causat una "profunda recessió" i una "enorme destrucció d'ocupació".

Per això, la formació considera que "és necessari que les respostes que ara Europa doni a Grècia no es limitin a l'anàlisi conjuntural i economicista de la situació" sinó que s'"emmarquin en una estratègia global d'allò que pretén ser Europa en el món des d'una perspectiva política, social i econòmica".

I és que la UE no pot perdre de vista la importància geoestratègica de Grècia, que l'obliga a "oferir alternatives imaginatives per evitar que se senti forçada a sortir d'Europa" i buscar altres aliances. Però també ha de "reconèixer errors" en les seves decisions, que es manifesten fonamentalment en les "nefastes conseqüències socials i els nuls resultats" en matèria de recuperació que ha obtingut l'austeritat.

Però, a més, s'ha de tenir en compte que l'euro és una "moneda jove" que "respon a una realitat complexa" i que ha d'evolucionar per tenir "mecanismes que li permetin arribar a una maduresa prou flexible com per admetre que sigui la moneda única d'economies molt diferents".

Per això, CDC proposa al Congrés instar el Govern espanyol a treballar en el marc de les institucions comunitàries per "construir una Europa més sòlida per al futur".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés