Publicat 20/04/2016 12:46

CCOO alerta que l'ocupació creada el 2015 ha estat poca, temporal, parcial i no qualificada

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

CCOO de Catalunya ha assegurat aquest dimecres que la poca ocupació creada el 2015 ha estat temporal, parcial i de baixa qualificació, per la qual cosa ha conclòs que "no es pot parlar de recuperació social i laboral" tot i que s'hagi iniciat una certa recuperació econòmica.

Ho ha dit en roda de premsa la secretària de Socioeconomia del sindicat, Antònia Pascual, que ha alertat que el patró de creixement de la feina "no és sòlid, sinó molt vulnerable a la creació d'ocupació de temporada", i ha assegurat que l'economia catalana i espanyola no estan davant d'un canvi de tendència positiva, sinó un efecte rebot conseqüència d'haver tocat fons.

La responsable de l'àrea de mercat de treball de CCOO de Catalunya, Romina Garcia, ha explicat que el perfil de persona que va trobar feina l'any passat és un home, d'entre 30 i 40 anys, que porta menys d'un any en atur, i va trobar feina en el sector serveis, amb un contracte de jornada completa però temporal i que requereix una qualificació elemental, tot i tenir una formació elevada.

Ha alertat que la nova ocupació es caracteritza per la "sobrequalificació, la parcialitat i la temporalitat", i ha assegurat que el mercat de treball s'està tornant cada vegada més excloent per als febles.

L'informe presentat aquest dimecres constata que en 2015 ha augmentat el nombre de persones que treballen amb contracte temporal (+15,5%) a costa de la disminució de les quals tenen contracte indefinit (-1,8%), i afegeix que, tot i que ha disminuït la taxa de parcialitat, segueix elevada (14,4%).

Garcia ha destacat que l'atur de llarga durada --més d'un any-- suposa el 57,8% del total a Catalunya i que, d'aquest, el 42,6% és atur de més de dos anys, davant del que ha avisat del risc de cronificació de la desocupació i l'augment cada vegada més de la desprotecció de les persones.

Segons CCOO, 110.500 llars catalans no tenen cap ingrés, davant del que Pascual ha reiterat la necessitat d'implantar la Renda Garantida de Ciutadania, així com polítiques que afavoreixin la creació de llocs de treball basades en un model productiu d'alt valor afegit.

PER COMARQUES

L'informe presentat pel sindicat analitza les dades d'atur per comarques catalanes i constata que, un any més, el Baix Penedès (Tarragona) segueix amb una taxa d'atur més elevada, del 24%, molt per sobre del 14,9% de mitjana a Catalunya, com a conseqüència del pes que tenia el sector de la construcció en segones residències i turisme.

En general, les taxes d'atur més elevades es concentren a la costa, mentre que les comarques amb menor incidència de l'atur són Val d'Aran (6,4%), Alta Ribagorça (8,3%) i Pallars Sobirà (8,5%), el que respon a la menor densitat de població, segons Garcia.

Totes les comarques han reduït la seva taxa d'atur en comparació de l'any anterior, però Garcia ha subratllat que, tot i aquesta baixada, els nivells de desocupació segueixen elevats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés