Publicat 02/02/2016 17:00

Castro acorda desbloquejar 87.328 euros dels fons que Torres té embargats a Luxemburg

Diego Torres, con su abogado, en Palma
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 2 febr. (EUROPA PRESS) -

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3, José Castro, ha acordat desbloquejar un total de 87.328 euros dels 900.000 que van ser embargats a l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, en un compte de Luxemburg. El jutge ha atès així la petició plantejada per l'acusat i la seva dona, Ana María Tejeiro, que asseguraven no poder "afrontar" el judici del cas Nóos per no tenir fons.

En un escrit recent, la defensa del matrimoni al·ludia a la "urgent necessitat" que li fos desbloquejada l'anterior quantitat, en asseverar que, si tots dos "no tenen possibilitats" per sufragar les despeses ordinàries de la seva manutenció, pagament d'hipoteques i impostos, entre d'altres, "amb més raó no tenen l'oportunitat d'atendre els costos derivats tant dels desplaçaments, estada i manutenció els dies del judici, de cinc mesos de durada".

A la seva sentència, Castro recorda que l'embargament dels diners dipositats a la Credit Suisse de Luxemburg es van bloquejar per garantir les responsabilitats econòmiques que puguin derivar-se d'aquesta causa, "no per garantir que aquest Jutjat acabés convertint-se en el seu administrador o filtre dels càrrecs que haguessin de ser atesos a través d'ella".

Tot i això, argüeix que en la mesura que es desprèn l'existència de determinats pagaments als quals "es fa necessari afrontar", fins i tot per preservar béns embargats, pagament d'honoraris, atenció de les necessitats diàries i garantia de l'assistència jurídica així com el judici, "procedeix a aquests fins accedir a alliberar parcialment el saldo" bloquejat.

L'advocat de Torres apuntava que, si no té els diners bloquejats, "són impossibles els desplaçaments, ni tenir defensa tècnica ni, en definitiva, afrontar el plenari".

En un anterior escrit, la defensa de l'acusat assenyalava a la seva "falta de liquiditat des de qualsevol punt de vista" i reclamava que se li faci lliurament dels diners que va quedar pendent fa diversos mesos --va sol·licitar el desbloqueig d'un total de 87.328 euros per poder cobrir "les almenys necessitats bàsiques d'alimentació, higiene i altres"--, ja que "no d'una altra manera cal ja afrontar la situació, amb el gravíssim i irreparable perjudici que això pot comportar".

En el marc d'aquesta causa, Torres s'enfronta a una petició, per part de la Fiscalia Anticorrupció, de fins a 16 anys i mig de presó per apoderar-se, al costat d'Urdangarin, de més de sis milions d'euros públics mitjançant un entramat d'empreses fictícies.

En concret, sobre Torres pesen un delicte continuat de malversació en concurs amb un altre de prevaricació, falsedat en document oficial i falsedat en document mercantil, estafa, frau a l'administració, un delicte fiscal i un últim de blanqueig de capitals. Per part seva, la seva dona s'enfronta a una petició de dos anys de presó per blanqueig.

Al seu escrit d'acusació, el fiscal Pedro Horrach desgrana els mecanismes amb els quals Torres i el seu exsoci van posar en marxa una estructura "buida de contingut real" i van ordir "un embolic de facturació fictícia" per apoderar-se dels diners públics de les Balears, Comunitat Valenciana i Madrid.

I per això, afegeix, van utilitzar l'Institut Nóos, al qual van manejar "al seu capritx" al costat d'altres mercantils de la seva propietat perquè "operessin al servei dels seus interessos comercials".

L'Agència Tributària (AEAT) va elevar a més de 3,9 milions d'euros la quantitat que finalment no va ser invertida pels dos exsocis a l'objecte per al qual van obtenir aquests fons --l'impuls de diversos fòrums de turisme i esport--, tot i que per això van obtenir més de sis milions públics.

BLOQUEIG DE COMPTES

Cal recordar que els diners de Torres i Tejeiro van ser intervinguts als escorcolls efectuats a la seu de l'Institut Nóos i d'altres empreses de l'entramat el 7 de novembre del 2011, i que es troba al compte de consignacions judicials del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma. El saldo del compte obert a Credit Suisse ascendia, a 17 de juliol del 2012, 961.666 euros.

En una anterior resolució, el jutge Castro recordava a l'advocat de Torres que el bloqueig dels diners té com a objectiu garantir les responsabilitats econòmiques que poguessin derivar-se d'aquestes investigacions, "no que aquest Jutjat acabés convertint-se en el seu administrador o filtre".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés