Publicat 24/02/2016 18:57

Bassa advoca per revisar acords com el de serveis mínims amb diàleg social

La consellera Dolors Bassa en el Parlament
PARLAMENT

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, ha afirmat aquest dimecres que s'haurien de revisar acords tancats fa anys pels agents socials i econòmics, com el de serveis mínims i el de la representativitat de les entitats.

A la Comissió de Treball del Parlament, Bassa ha considerat que fa falta una reforma profunda del sistema de relacions laborals i repassar acords tancats fa anys, fet que ha reiterat que cal fer-ho amb "diàleg, concertació social i mai per la via directa".

Bassa ha defensat l'importantíssim dret de vaga i ha subratllat que els serveis mínims decretats pel Govern per a la vaga al metro de Barcelona es van fixar en base a l'acord existent a Catalunya "de fa molts anys", i ha assenyalat que els problemes entre empresariat i treballadors s'han d'abordar en moments de pau social.

Referint-se al comunicat de Foment del Treball fet públic aquest dimarts reclamant una llei de vaga, Bassa ha afirmat que les normatives no es poden remodelar en moments de conflicte, sinó en moments de pau.

Davant del retret de la CUP sobre l'augment dels serveis mínims per a aquest dimecres, Bassa ha reiterat que respon a l'alerta de contaminació a l'àrea de Barcelona, que recomana utilitzar el transport públic, i a un problema de seguretat a causa de les aglomeracions experimentades dilluns al transport de superfície.

Després de la crítica del PP sobre el paper de la Generalitat en el conflicte, Bassa ha recordat que el Govern només fa la mediació i, per tant, no fa les propostes: "Mai no jutjarem ni posarem èmfasi en cap de les propostes".

MILLORAR EL SOC

La consellera ha admès que un dels principals reptes del departament és millorar el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i ha garantit que es renovarà el contracte dels 110 orientadors amb un pla a tres anys per donar continuïtat a les seves tasques d'intermediació i orientació.

Ha defensat la gestió pública de la inserció laboral, ja que ha assegurat que les agències de col·locació privades no tenen índexs d'inserció gaire més elevats que els públics: mentre que l'èxit d'inserció del SOC se situa entorn del 4 o 5%, el de les empreses privades de col·locació és gairebé del 6%.

Ha considerat que si tots els diners que es destinen a agències privades de col·locació es destinessin als serveis públics, la inserció seria molt més elevada: "Nosaltres seríem partidaris de canviar-ho, però és una política estatal", ha afirmat, i ha subratllat que l'objectiu de la Generalitat és gestionar de manera pública tot el que sigui possible i tenir una concertació público-privada en els casos que no sigui possible només la gestió pública.

Alhora, ha rebutjat la comparació del SOC amb portals com Infojobs que han fet des de l'oposició, i ha assegurat que no es pot comparar perquè el SOC no és un portal d'anuncis de feina, sinó que ofereix molts altres serveis com la intermediació, la inserció, l'acompanyament i l'orientació.

ESCOLTA, DIÀLEG I COOPERACIÓ

Bassa ha insistit que el seu objectiu és governar amb "escolta, diàleg i cooperació" amb els agents socials i econòmics, així com també amb la resta de grups parlamentaris.

Ha indicat que els col·lectius als quals el departament prestarà més atenció seran els joves, els aturats de llarga durada i els més grans de 45 anys, mantenint programes ja existents que funcionen i també amb noves actuacions, i ha assenyalat que la Conselleria pretén agrupar programes per no tenir tantes convocatòries diferents com fins ara.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés