Actualitzat 30/03/2017 05:17

L'AMI crea una assemblea d'electes contra "obstacles" de l'Estat al procés sobiranista

L'Aecat busca "garantir" el referèndum i repartirà carnets als seus membres

BARCELONA, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha posat en marxa aquest dimecres l'Assamblea d'Electes de Catalunya (Aecat), un òrgan per afrontar el procés sobiranista i esquivar els "obstacles" que l'Estat posi contra el projecte independentista.

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha explicat en roda de premsa: "Si hi ha obstacles i per la via normal no es pot fer, l'assemblea serà aquí per actuar i fer possible el que ens han demanat els ciutadans. Seria negatiu avançar-ne més detalls".

Hi estan convidats a participar tots els càrrecs electes catalans siguin independentistes o no: 9.077 regidors i alcaldes dels municipis de Catalunya; 135 diputats del Parlament; 47 diputats del Congrés; 16 senadors, i 8 eurodiputats.

Lloveras no ha aclarit si és un instrument preparat per substituir el Parlament en cas de suspensió de l'autonomia o per organitzar el referèndum anunciat pel president Carles Puigdemont: "No ho puc avançar, no seria correcte".

"Tenim l'obligació d'estar organitzats per actuar i per garantir la democràcia --el referèndum-- al nostre país", i ha afegit que tots els càrrecs que s'hi vulguin inscriure només han d'omplir un formulari i rebran un carnet amb les sigles d'aquest òrgan.

"PER A ALLÒ QUE ES PUGUI NECESSITAR"

"Cal tenir l'assemblea preparada i organitzada per a allò que es pugui necessitar", ha exposat Lloveras, que ha explicat que no hi ha data per a la primera reunió, ja que primer cal començar a registrar tots els electes que vulguin forma part.

A més, Lloveras ha exposat que el desig del sobiranisme és que el procés es pugui culminar amb l'aval de l'Estat, per la qual cosa llavors l'Aecat ni arribaria a reunir-se: "El que desitjaria personalment és que no fes falta que l'assemblea actués, perquè significaria que hem arribat al referèndum de manera democràtica".

Així, existeix la possibilitat que l'òrgan s'hagi creat per no utilitzar-se, però Lloveras és conscient que la Generalitat i l'Estat no tenen cap sintonia sobre aquesta qüestió, i apunta que l'Aecat haurà de reunir-se i actuar: "Desitjo que no --es reuneixi l'assemblea--, em temo que sí".

"LEGITIMITAT" COM ELECTES

La constitució d'aquesta assemblea és una iniciativa pròpia de l'AMI i, preguntada per si té l'aval de les forces sobiranistes amb representació al Parlament com JxSí i la CUP, Lloveras s'ha limitat a dir: "Hem parlat amb qui calia parlar".

Lloveras ha defensat que els càrrecs electes que participin de l'Aecat tindran la "legitimitat" que els han donat les urnes, ja siguin en unes eleccions municipals, en unes generals, en unes catalanes o en una europees, pel que podran actuar al servei dels ciutadans, ha al·legat.

SEGURETAT PER ALS ELECTES

A començament del 2015, l'ANC va preveure la creació d'una assemblea de càrrecs electes per si de cas l'Estat "suspenia l'autogovern català", però mai la va arribar a concretar, i ara l'AMI recupera aquesta idea i assegura que ho fa per iniciativa pròpia.

Preguntada per si el Tribunal Constitucional podria actuar contra una iniciativa així, Lloveras ha dit que mai es pot descartar que l'Alt Tribunal intervingui, però ha assegurat que l'Aecat és un òrgan "absolutament legal amb tota seguretat per a tots els càrrecs electes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés