Publicat 11/03/2016 14:47

Puigdemont: "No hi ha repressió ni violència que pugui evitar el desig de la majoria"

Dídac Ramírez (UB) Carles Puigdemont (pte.Generalitat) Isabel Miralles (UB)
EUROPA PRESS

La UB revoca les sancions als participants de La Caputxinada

BARCELONA, 11 març (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest divendres que "la història en general i la Caputxinada en particular demostren que no hi ha cap repressió ni violència física, verbal, jurídica i política que pugui evitar el desig de la majoria".

Al 50è aniversari de la Caputxinada --i que ha començat amb un minut de silenci per l'11M--, Puigdemont ha dit en el seu primer acte a l'àmbit universitari: "50 anys després ens sentim directament vinculats a l'esperit dels actes dels quals van patir la repressió per defensar la democràcia".

La Caputxinada és l'assemblea constituent del SDUB durant el franquisme, quan els assistents van estar envoltats per la Policia i van estar tres dies en el convent fins a l'assalt policial de l'11 de març, el que va suscitar un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana, que va derivar en la Taula Rodona Democràtica, i la incorporació de sectors eclesiàstics a l'antifranquisme.

El president ha lamentat que és un episodi poc reconegut i "una aberració més del règim franquista per criminalitzar la llibertat i les expressions de llibertat més nítides" cap a la universitat, que llavors representava la capacitat de canvi.

"La Caputxinada ha obert els ulls a la gent de dins i de fora, d'aquella Europa pròxima que havia de protagonitzar grans transformacions d'arrel universitàries i els seus ecos encara segueixen vius", ha afegit.

CATALUNYA "A LA MANERA EUROPEA"

A més, ha reivindicat la manera catalana de reclamar, defensar i exercir la democràcia amb diàleg, pau i concòrdia: "Avui com ahir, com fa 50 anys, la manera catalana era i és la manera més europea de defensar la democràcia i el seu exercici: amb assemblea, diàleg i pau".

El rector de la UB, Dídac Ramírez, ha recordat que els participants de la Caputxinada reclamaven "una universitat nova i lliure, que fora casa d'acollida, espai de reunió", i ha incidit que el cinquantenari no es projecta sobre el passat, sinó que ha de permetre construir el futur.

Per això, ha anunciat que la universitat ha revocat aquest divendres les sancions imposades pel centre a vuit estudiants i 67 professors participants de la Caputxinada del 9 a l'11 de març del 1966, així com a tots els professors i alumnes sancionats en període preconstitucional per motius polítics.

Ha dit que aquestes sancions queden anul·lades de manera que s'esborrin les repressions del franquisme a través de la universitat, una mesura que afecta "als quals van arriscar tres dies de les seves vides, els seus expedients acadèmics i la consideració social d'anar contra el règim".

La secretària general de la universitat, Isabel Miralles, ha llegit els termes d'aquesta resolució, que implica que es cancel·la als afectats les qualificacions desfavorables i que no constin en els seus expedients.

Amb aquest acord, la universitat ha encarregat al seu arxiu històric un projecte de recuperació de la documentació d'aquest episodi, "per al manteniment futur de la memòria dels professors i els alumnes que van participar".

També han parlat el professor emèrit i historiador Borja de Riquer; la delegada de la Facultat de Ciències del SDUB, Mariona Petit; l'estudiant de la UB i coordinador del Consell de l'Estudiant, Lluís Forcadell --que ha fet un crític discurs amb el panorama universitari actual-- i el professor de la UB Ramon Torrent.

El pare guardià de la Comunitat Caputxins de Sarrià, Enric Castells, ha recollit després una placa commemorativa en reconeixement de la defensa de la llibertat i dels valors democràtics, i ha recordat que fa quatre segles que es troben a Sarrià.

També han assistit a l'acte --que ha acabat amb la interpretació d''Els segadors' a càrrec del Cor de la UB-- el conseller d'Assumptes i Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència, Raül Romeva, i l'exconseller Andreu Mas-Colell.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés