Actualizado 27/02/2017 14:30

Barcelona aborda el combat a l'odi a les xarxes socials amb unes jornades el dijous i divendres

Aida Guillén, Jaume Asens i Fatiha El Mouali
EUROPA PRESS

Coincideix amb el MWC per tractar "la part més fosca de les noves tecnologies"

BARCELONA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona abordarà amb més de 20 ponents europeus i locals com combatre l'odi a les xarxes socials amb les jornades #BCNvsODI al CCCB aquest dijous i divendres, coincidint amb el Mobile World Congress (MWC), que se celebra fins al divendres en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona, per tractar "la part més fosca de les noves tecnologies", segons el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens.

Aquestes noves tecnologies no només "amplien els àmbits de llibertat d'expressió i es posen al servei dels millors valors de la societat", sinó que també faciliten que es produeixin discursos de racisme, xenofòbia, sexisme i aporofobia, ha sostingut Asens aquest dilluns en roda de premsa al costat de la directora de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat, Aida Guillén, i a la portaveu de la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme de Catalunya, Fatiha El Mouali.

Asens ha avisat que, si no es combaten les discriminacions, podria augmentar la islamofobia i el discurs d'odi cap a una comunitat concreta, propiciant situacions semblants a la de la dècada del 1920 a Alemanya, perquè existeix un esquema mental similar entre la judeofòbia i la islamofòbia, que deshumanitza el col·lectiu: "És el que va fer que passés el que va passar amb les cambres de gas", ha advertit.

PARTICIPANTS

Guillén ha explicat que les jornades abordaran els límits entre la llibertat d'expressió i els discursos d'odi i també els de la persecució legal d'aquests discursos, amb ponents com l'escriptora i activista "anticapitalista" britànica Laurie Penny; agents policials i legals, i el cantant de Def con Dos, César Strawberry, condemnat a un any de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme per comentaris que va publicar en Twitter, amb l'objectiu d'analitzar tots els punts de vista, ha dit.

Les jornades --que seran inaugurades per l'alcaldessa, Ada Colau-- també abordaran el cas de diverses víctimes amb El Mouali, el coautor de la 'Guia de Recursos contra l'Antigitanisme' Helis Fernández i la responsable de polítiques públiques de Twitter, Kira O'Connor, ha detallat Guillén, que ha explicat que també van convidar a participar a Facebook però que no assistirà.

CRÍTIQUES Al PP I TRUMP

Els marcs culturals a Europa s'han modificat per les polítiques d'austeritat i per fixar els immigrants com a responsables, la qual cosa podia fer trontollar el model de convivència, amb manifestacions d'odi cap a la diferència que s'expressen als carrers i a les xarxes però també en altres àmbits, com per part de representants públics, segons Asens, qui ha citat a regidors del PP d'alguns municipis espanyols.

Ha criticat opinions com la de la dirigent del PP Esperanza Aguirre --va assegurar que, amb l'Islam, a Espanya no hi hauria llibertat--, que també ha vinculat a l'expresident del Govern espanyol José María Aznar, després del que ha assegurat que el president dels Estats Units, Donald Trump, "personifica tot el que en aquests anys s'ha gestat en els racons més foscos d'Internet".

Asens ha defensat que les jornades abordaran com identificar aquests fenòmens i com capacitar a la ciutadania per "lliurar aquesta batalla a les xarxes", i ha advocat per que els ciutadans es corresponsabilicen per construir entorns lliures de discriminació a les xarxes socials, que són un camp de batalla virtual amb conseqüències reals per qui sofreix discriminacions, ha dit.

"Internet és un poderós megàfon per ampliar estereotips i prejudicis que neixen de la ignorància i del desconeixement" que es llancen sovint des de l'anonimat, ha avisat Asens, mentre que Guillén ha destacat que la immediatesa i l'anonimat dificulten la persecució d'aquests discursos a les xarxes, que són un pou en el qual s'aboquen les manifestacions d'odi més aberrants, segons ella.

ANONIMAT I IMPUNITAT

"L'anonimat propicia la sensació d'impunitat i un es desinhibeix molt més", ha dit Guillén, que considera que la immediatesa i l'espontaneïtat faciliten la propagació dels discursos d'odi, al que Asens ha afegit que les xarxes contribueixen al fet que es produeixin insults perquè no existeix un contacte físic, sinó una interacció virtual.

Fatiha ha explicat que una companya va denunciar insults en Facebook però que el responsable del compte la va esborrar, per la qual cosa no es va poder avançar en el cas per falta de proves i, preguntada pels periodistes, ha assenyalat: "No puc dir ni comparar si hi ha més racisme que a Londres, París o Madrid, però a Catalunya hi ha més activisme contra el racisme i el feixisme".

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés