Actualizado 04/03/2015 21:42

Rajoy i Hollande reactiven el projecte de gasoducte MidCat que preveuen finançar amb el pla Juncker

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Connectarà Martorell i Figueres amb la frontera francesa i preveu abastir Europa de gas del Nord d'Àfrica

Madrid (ACN).-

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el president de la República Francesa, François Hollande, el president de Portugal, Passos Coelho, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, han signat aquest dimecres la Declaració de Madrid que inclou el compromís de reiniciar el projecte del gasoducte MidCat, que unirà Martorell i Figueres amb la frontera francesa i preveu abastir Europa de gas del Nord d'Àfrica. Preveuen finançar-lo amb els fons del pla Juncker. L'acord implica que l'Estat i França iniciaran immediatament els estudis necessaris per passar a aquesta segona fase.És un dels resultats de la cimera que ha tingut lloc aquest dimecres a La Moncloa on s'ha avançat en el compromís comú d'aquestes institucions amb les interconnexions energètiques i el finançament amb fons europeus, especialment a través del pla Juncker d'Inversions.

Una de les qüestions abordades aquest dimecres és el reinici el projecte de gasoducte MidCat, una interconnexió de gas entre la Península i Europa que passarà per Catalunya i que ha de permetre reduir la dependència europea del gas rus connectant el nord d'Àfrica amb França. El projecte MidCat ja s'ha inclòs a la llista d'infraestructures d'interès comunitari i ha de completar les dues connexions existents actualment, per Larrau i per Irún.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va comprometre el passat 19 de febrer davant del Congrés a fer del gasoducte una "prioritat" del seu executiu perquè la infraestructura permetria subministrar des de l'Estat a Europa la meitat del gas que actualment consumeix de Rússia passant per Ucraïna.

Hollande diu que s'iniciaran els estudis del MidCat

L'encarregat d'anunciar el reinici del projecte MidCat ha estat el president francès, François Hollande, que ha afirmat que s'iniciaran els estudis necessaris "per passar a aquesta segona fase de l'obra".

Ha apuntat també al finançament a través del pla Juncker. "Per aconseguir-ho els estats hem d'assumir les nostres responsabilitats però també és important mobilitzar finançament per part d'Europa, i per això el pla Juncker, que aportarà finançament als projectes europeus".

Hollande ha celebrat que es diversifiqui el subministrament i Europa pugui rebre gas d'altres fonts, i el pla d'interconnexions s'ha concretat aquest dimecres amb uns quants projectes que es presentaran ara a la Comissió Europea.

El president francès també ha apuntat al finançament privat. "El que desitgem és mobilitzar inversions privades a llarg termini, ha afirmat.

Rajoy diu que els acords permetran reduir preus

A la roda de premsa posterior a la cimera, Rajoy s'ha felicitat dels compromisos adquirits a aquesta Declaració de Madrid, que són "molt importants" per al futur i permetran una millor competitivitat per a les empreses, el desenvolupament de les energies renovables, la diversificació de fonts energètiques i sobretot pels ciutadans "perquè l'energia arribarà a les seves llars a un preu menor".

És un pla "ambiciós i realista" amb "projectes concrets" que permetrà que la Península deixi de ser una illa energètica, ha dit. La Declaració de Madrid, segons Rajoy, implica "passar de les declaracions als fets" i "de les uses al teatre" on "tres grans nacions: Espanya, França i Portugal, i les institucions europees fan un pas important per superar fronteres".

Rajoy ha apuntat també que l,'Estat contribueix amb 1.500 milions d'euros al finançament del pla Juncker.

El president de Portugal, Passos Coelho, també ha apuntat que les interconnexions es traduiran en una rebaixa de preus per als consumidors, una major eficiència energètica i un major creixement sostenible. Segons Coelho, el projecte gasista és una mesura per augmentar la seguretat de subministrament a Europa.

165 quilòmetres de gasoducte fins a la frontera

El MidCat va aparèixer com a projecte l'any 2007 i es va dissenyar per estar operatiu al 2015. No obstant això, la construcció es va paralitzar perquè, segons les empreses franceses responsables de les obres al seu cantí de la frontera, no hi havia prou demanda de gas. Està pensat per abastir Europa, no l'Estat, perquè actualment rep gas a través de sis gasoductes internacionals: dos amb Argèlia, dos amb Portugal, i dos amb França.

A la banda catalana, l'obra es va començar a fer a Martorell i va finalitzar a Hostalric, i va ocupar 88 kilòmetres.Segons la planificació del 2014, es duria a terme mitjançant diversos subprojectes independents coordinats entre Enagas, TIGF, i GTR-Gaz.

La data de finalització inicialment prevista havia de ser el 2020 i la seva capacitat seria de 230 GWh/d entre l'Estat i França i de 80 GWh/d a l'inrevés. Segons el projecte inicial, Enagas es faria càrrec de la construcció de 165 km de gasoducte entre Martorell i Figueres i de 30 km més entre Figueres i la frontera francesa. TIGF s'encarregaria de la construcció de 120 km entre la frontera francesa i Barbaira, i GRT-Gaz 190 km més fins al Roine.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés