Publicado 08/12/2016 10:13

L'Ajuntament de Barcelona impulsa un pla per protegir el nucli antic de Sant Andreu

Es cataloguen una vintena d'edificis i també el conjunt del 'poble antic' de Sant Andreu de Palomar

ACN

Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma inicial en comissió de govern el pla especial urbanístic per protegir i conservar el patrimoni històric del nucli més antic de la llavors vila de Sant Andreu de Palomar, ara districte. Es preveu una protecció que va des de la plaça Orfila fins a l'avinguda Meridiana i des del carrer d'Ignasi Iglesias fins a la confluència del carrer Grau amb Gran de Sant Andreu. Es cataloguen una vintena d'edificis i també el conjunt del 'poble antic'. Aquest projecte ha passat el primer tràmit i ara inicia el període d'exposició pública. La previsió és aprovar-lo definitivament durant el mes de desembre o màxim gener si no hi ha al·legacions.

Aquest àmbit del 'poble antic' compren una superfície d'unes 27 hectàrees i inclou el teixit històric més personal i significatiu de Sant Andreu de Palomar, amb la concentració més preservada i representativa del que era la morfologia urbana i el cens edificat abans de l'agregació d'aquesta vila a la ciutat de Barcelona, l'any 1897. Així, aquí es poden trobar els exemples de cases de cos de planta baixa i pis més característics, així com alguns edificis de renda de l'etapa d'annexió. En concret, es cataloguen nou edificis amb el nivell 'C', que vol dir que seran bé d'interès urbanístic, i onze més amb el nivell 'D', que significa que seran bé d'interès documental. Només en aquest últim cas es permet l'enderroc, però sempre després que es presenti i s'aprovi un estudi històric i arquitectònic. A més, es farà una fitxa per al conjunt del 'poble antic', i es protegirà també amb el nivell 'D' la 'Mitgera Pomera', situada al carrer Rubén Darío 15, i el jardí privat 'Catalunya en Petit', al carrer Grau 41-43.En el mandat anterior es va modificar el Pla General Metropolità, protegint Gran de Sant Andreu i el carrer Ajuntament. Amb aquests canvis es conservava el 48% del nucli històric de Sant Andreu. Amb aquest nou pla s'afegiria un 10% més al volum d'edificis protegits, que hauran de conservar les façanes actuals en futures actuacions de rehabilitació i obtenir un informe favorable de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins. Pel que fa a les illes, el pla ordena les condicions d'edificació de les 36 que configuren el conjunt del 'poble antic', concretant tot el que es pot fer i el que no.La regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha destacat que la novetat d'aquesta protecció és que no només afecta façanes, sinó també elements interiors, com vestigis d'escala, vidreres i vestíbul. "El que fem és preservar l'herència que hem rebut", ha apuntat. Andrés ha recordat que ja es va protegir el carrer Gran de Sant Andreu i el carrer Ajuntament en regulacions anteriors.La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Ecologia i Mobilitat, Janet Sanz, ha recordat que aquesta protecció és una reivindicació de l'Associació de Veïns de Sant Andreu, i ha apuntat que el govern d'Ada Colau es va comprometre a continuar amb la tasca endegada en anys anteriors per preservar la "memòria històrica i col·lectiva" d'aquest districte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés