Actualizado 14/12/2016 12:29

AMPLIACIÓ:Més d'una trentena d'activitats commemoraran el 2017 l'Any Puig i Cadafalch, amb epicentre a Mataró

Es celebren els 150 anys del seu naixement i els 100 anys del seu nomenament com a president de la Mancomunitat

ACN

Mataró.-El 2017 es commemora una doble efemèride al voltant de la figura de l'il·lustre arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867 - Barcelona, 1956). Es compleixen 150 anys del seu naixement i 100 anys del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya, càrrec que va exercir entre 1917 i 1924. Per celebrar-ho, una comissió liderada pel Departament de Cultura i l'Ajuntament de Mataró ha programat un any farcit d'activitats per difondre el seu llegat. L'Any Puig i Cadafalch donarà el tret de sortida el 19 de gener a Mataró i, fins al desembre, es preveuen més d'una trentena de conferències, visites, rutes guiades, exposicions, seminaris i espectacles arreu de Catalunya i amb epicentre a la capital del Maresme, on va néixer.

D'entre els actes de l'Any Puig i Cadafalch, destaca un congrés que es farà a finals d'octubre a cavall de Barcelona i Mataró, i on també participaran els Ajuntaments d'Argentona, on hi ha la casa d'estiueig de l'arquitecte; Canet de Mar, un dels bressols del modernisme del Maresme, i Òrrius.En total hi ha previstos més d'una trentena d'actes de divulgació ciutadana dedicats a aquest Fill Il·lustre de la ciutat de Mataró amb l'objectiu de donar a conèixer la seva obra, repercussió internacional i la trajectòria vital i política, que va combinar amb la faceta d'arquitecte, sent regidor a Barcelona, diputat a les corts espanyoles, diputat provincial, i president de la Mancomunitat de Catalunya entre 1917 i 1924."Volem donar a conèixer la seva figura no només des del punt de vista acadèmic, sinó fer-lo arribar a tota la ciutadania", assegura el comissari de l'Any, Eduard Riu. En aquest sentit, un dels objectius de l'efemèride és crear un cens complet de la seva obra arquitectònica, més enllà també del modernisme, que actualment no existeix..El conseller de Cultura, Santi Vila, considera que ha arribat l'hora de "revisitar" Puig i Cadafalch de manera "desacomplexada". Vila ha definit Puig i Cadafalch com "l'arquitecte de Catalunya" i el considera una de les figures més representatives del desafiament a la modernitat del segle XX.De fet, Puig i Cadafalch fou un dels referents del modernisme català, amb obres com la Casa Amatller, la Casa de les Punxes o les quatre columnes de l'avinguda Maria Cristina, símbol del catalanisme i imatge gràfica que identificarà ara els actes de l'Any Puig i Cadafalch. Una de les comissaries dels actes, Mireia Freixa, destaca que el valor simbòlic de les columnes és encara més potent del que pugui semblar perquè són "columnes que no sustenten res".A la seva ciutat natal va fer el mercat de la plaça Gran, la botiga La Confianza, la Casa Parera, la Casa de les Sisternes, així com les tapes del clavegueram de la ciutat o la reforma del sostre del Saló de Sessions de l’Ajuntament. De fet, serà a la capital del Maresme on es duguin a terme la majoria dels actes commemoratius per fer una "nova lectura" del personatge, segons ha detallat el comissari Eduard Riu.En al·lusió a l'obra mataronina de Puig i Cadafalch, l'alcalde de la citat, David Bote, ha avisat els visitants que vagin a Mataró que "mirant amunt i avall" podran copsar d'on ve la ciutat, el seu present i també les oportunitats de futur que suposa el patrimoni cultural de la ciutat, que té en Puig i Cadafalch i Gaudí els seus principals exponents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés