Publicat 02/02/2016 20:21

Vila-Matas i Barceló protagonitzen un documental a París

Documental 'El dia de la sípia' de Emili Manzano
FILMOTECA

BARCELONA, 2 febr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Enrique Vila-Matas i el pintor Miquel Barceló protagonitzen el documental 'El dia de la sípia', ambientat a París i dirigit per Emili Manzano, qui aquest dimarts s'ha referit al film com un "testimoni generacional".

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha assistit aquest dimarts a l'estrena del documental a la Filmoteca de Catalunya, on també hi ha acudit l'escriptor i el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau.

Es tracta d'una coproducció de Pickwick Films, Televisió de Catalunya (TVC) i Televisió Espanyola (TVE) que, juntament amb 'Estranya forma de vida', integra un díptic documental sobre l'autor de 'Bartleby i companyia' (2000), 'Dublinesca' (2010) i els més recents 'Kassel no invita a la lógica' (2014) i 'Marienbad eléctrico' (2016).

El títol del documental fa referència a la capacitat de la sípia --i dels cefalòpodes-- de mimetitzar-se en cas de perill, com una reacció que l'escriptor voldria haver tingut quan va entrar al taller de Barceló per ser retratat amb la seva nova tècnica del 'desretrat', a través de la qual ha immortalitzat Pere Gimferrer, Albert Serra i Biel Mesquida, entre d'altres.

La pel·lícula recull els nombrosos passejos per la capital francesa de l'escriptor i el pintor, dos genis que, malgrat als nombrosos amics comuns i vivències generacionals compartides, només s'havien creuat una vegada a Palma de Mallorca a mitjan dels 70.

L'abril del 2015, Vila-Matas va fer un catàleg per a l'última gran exposició de Barceló a París, 'L'inassèchement', i el documental presenta també una radiografia de l'escriptor, que se sincera davant la càmera.

Manzano ha anunciat a Vila-Matas, que no havia vist prèviament la pel·lícula, i al públic que la Biblioteca Nacional de París ha demanat projectar la pel·lícula a la primavera.

"En el muntatge, jo explico que de jove em vaig inventar un personatge especial per ser llegit", i ha explicat que una vegada ha començat a ser llegit va deixar pas a l'escriptura.

"PERSONATGE INVENTAT"

En qualsevol cas, ha deixat clar que el Vila-Matas que apareix al començament del documental és, igual com passa amb la seva literatura, com un "personatge inventat".

Santi Vila ha destacat el plaer d'assistir a aquesta estrena en el seu primer acte com a conseller de Cultura a la Filmoteca, i ha observat que la peça és un "testimoni d'època per als temps d'avui".

Després de declarar-se un seguidor de Vila-Matas, ha parafrasejat un text de 'Dietario voluble' que observa que "allò més difícil és mantenir-se i ja no diguem acabar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés