Actualitzat 05/05/2016 17:30

Troben tatuatges elaborats en una mòmia egípcia

Momia
ANNE AUSTIN

   MADRID, 5 Maig (EUROPA PRESS)

Una mòmia egípcia conserva una profusió de tatuatges amb símbols sagrats, que van poder servir per emfatitzar poders religiosos de la dona que els va rebre fa més de 3.000 anys.

   Aquests tatuatges, publicats fa poc, són els primers en una mòmia de l'Egipte dinàstic que mostren objectes reals, entre els quals hi ha flors de lotus als malucs de la mòmia, vaques al braç i babuïns al coll. Poques antigues mòmies egípcies exhibeixen tatuatges, i no són més que patrons de punts o guions.

   Són especialment destacats entre els nous tatuatges els anomenats ulls 'wadjet': possibles símbols de protecció contra el mal que adornen el coll, les espatlles i l'esquena.

   "Des de qualsevol angle que es miri aquesta dona, un parell d'ulls divins et tornen la mirada", diu Anne Austin, bioarqueòloga de la Universitat de Stanford a Califòrnia, que ha presentat els resultats a una reunió de l'Associació Americana d'Antropòlegs Físics.

   Austin es va adonar dels tatuatges mentre examinava les mòmies per a l'Institut Francès d'Arqueologia Oriental, que porta a terme investigacions a Deir al-Madinah, un poble que va ser llar dels antics artesans que van treballar a les tombes de la Vall dels Reis, informa Nature.com. Mentre analitzava un tors sense cap ni braços que data del 1300-1070 aC, Austin va notar marques al coll. Al principi, va pensar que havien estat pintades, però aviat es va adonar que eren tatuatges.

   Austin havia descobert tatuatges en altres mòmies utilitzant imatge infraroja, que analitza més profundament la pell que les imatges de llum visible. Amb l'ajuda de la il·luminació d'infrarojos i un sensor d'infrarojos, Austin va determinar que la mòmia de Deir al-Madinah té més de 30 tatuatges, incloent-ne alguns d'enfosquits per les resines usades durant la momificació, que eren invisibles per a l'ull.

   Els tatuatges identificats fins ara tenen un significat religiós molt fort. Molts, com les vaques, s'associen amb la deessa Hathor, una de les divinitats més prominents a l'antic Egipte. Els símbols al coll i els braços poden haver estat la intenció de donar a la dona poder màgic mentre cantava o tocava música durant els rituals de Hathor.

   Els tatuatges també poden ser una expressió pública de la virtut religiosa de la dona, diu Emily Teeter, una egiptòloga de la Universitat de Chicago a Illinois. "No coneixíem aquest tipus d'expressions abans," diu Teeter, i ha agregat que ella i altres egiptòlegs van quedar "estupefactes" quan es van assabentar de la troballa.

   Alguns tatuatges estan més esborrats que d'altres, per la qual cosa potser alguns es van fer en moments diferents. Això podria suggerir que la situació religiosa de la dona va augmentar amb l'edat, diu Austin.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés