Actualitzat 15/02/2016 12:23

Troben restes d'una mina de plata de fa 5.000 anys a Grècia

Arqueólogo inspeccionando la mina
GHENT UNIVERSITY

MADRID, 15 Febr. (EUROPA PRESS) -

   Arqueòlegs francesos han descobert restes d'una intricada mina de plata, explotada fa 5.000 anys als peus de l'acròpolis micènica de Thorikos (Grècia).

   El jaciment inclou una xarxa inextricable de galeries, pous i cambres que sumen uns 5 quilòmetres de longitud. L'equip d'arqueòlegs de mineria supervisat per Denis Morin, de la Universitat de Lorena, va utilitzar a més un avió no tripulat per localitzar les instal·lacions sobre el terra connectades a l'activitat minera.

   "Avui dia, és difícil imaginar les condicions extremes en què els miners havien de treballar en el laberint de galeries asfixiants i sufocants d'aquest entorn miner. Marques d'eines a les parets, grafits, llums d'oli, i àrees de trituració donen evidència de l'activitat omnipresent d'aquests treballadors a l'interior. La duresa de la roca i de les mineralitzacions mostren el treball en condicions extremes d'aquests treballadors, en la seva majoria esclaus, condemnats a la foscor per l'extracció del mineral de plom-plata", explica Morin.

   Les dades arqueològiques recollides i observades durant l'última fase de la campanya del 2015 --ceràmica i martells de pedra fets de roca volcànica-- apunten que les activitats mineres van començar el periode final del Neolític i principi de l'Hel·làdic, entorn de l'any 3200 aC. Si la investigació futura confirma aquesta hipòtesi, el marc cronològic de la mineria a la regió de l'Àtica i el món de l'Egeu es modificarà profundament.

   L'activitat corresponent al període Clàssic és la més evident. Els fragments de ceràmica i llums d'oli, i fins i tot una inscripció grega gravada en una paret, donen testimoni de les activitats en aquest període. Conductes tallats amb eines punxegudes, de manera quadrangular, tallaven la roca en etapes successives, prova de tasques miners particularment ben organitzades.

   Un cert nombre de les galeries abandonades s'ha mantingut intacte durant els últims 5000 anys. La mina és testimoni d'una estratègia deliberada de control tecnològic i espacial perfecte sobre el procés: una excepcional concentració de mitjans per extreure plata i un sistema tècnic sofisticat que en la seva escala és únic dins del món antic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés