Publicat 24/05/2016 14:41

'La setmana de la cultura prohibida' a Barcelona es consolida amb la censura musical com a tema

Los responsables de 'La setmana de la cultura prohibida'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 maig (EUROPA PRESS) -

El projecte 'La setmana de la cultura prohibida' s'ha consolidat amb la seva segona edició, que arrencarà aquest dimarts i fins a aquest diumenge al Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM de Barcelona), amb la censura musical com a epicentre.

El certamen té la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i el Consolat dels Estats Units, ha explicat el comissionat de programes de memòria de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, aquest dimarts en roda de premsa.

La responsable del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll, ha criticat la censura en el món bibliotecari: "Som conscients que moltes biblioteques de municipis francesos pateixen censura per motius dels seus governs de dretes. Per exemple, s'han retirat llibres sobre l'islam i d'introducció a la sexualitat a nens".

'La setmana de la cultura prohibida' té com a objectiu reflexionar sobre les prohibicions del passat i actuals en totes les manifestacions artístiques i culturals: "No hi ha drets socials sense drets culturals i a la inversa", ha apuntat Vinyes.

LA CENSURA MUSICAL

Les activitats organitzades tenen com voluntat estudiar la censura a l'àmbit musical com per exemple les exposicions 'Vermell de censura', que mostra llibres censurats o prohibits, i 'Vibracions prohibides', que repassa les portades de discos que han estat objecte de censura.

A més de les exposicions, s'ha programat un concert del líder del grup Sopa de Cabra, Gerard Quintana, que interpretarà unes cançons que tracten temes 'intocables'.

La iniciativa tindrà dues taules rodones sobre la censura musical: 'Músics sota sospita, raons d'una persecució històrica' i 'La cançó perseguida: silenciar la multitud', a més de la projecció del documental de Televisió de Catalunya (TV3) 'La cançó censurada'.

SIMONA LEVI I GABRIELA COLEMAN

Com a reflexió sobre la censura, els responsables han programat xerrades amb ponents molt variats: des d'editors, escriptors i responsables de festivals com Literal i la Fira del Llibre Prohibit de Llagostera, fins a l'activista cultural i representant de Xnet, Simona Levi, i l'antropòloga Gabriella Coleman, entre d'altres.

Levi i Coleman formaran part de la taula rodona 'Cultures tensionades: la llibertat en un món global' i estaran al costat de l'escriptora i presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (Aelc), Bel Olid, la periodista i representant de Reporters sense Fronteres, Milagros Pérez Oliva, i el periodista Antoni Bassas que moderarà el debat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés