Actualitzat 14/03/2016 15:12

La Pedrera viatja a l'univers fotogràfic del Toni Catany més "audaç i modern"

Bodegón número 121 de Toni Catany
TONI CATANY/FUND.CATALUNYA LA PEDRERA

La presidenta balear acudirà a la inauguració de l'exposició amb Santi Vila

   BARCELONA, 14 Març (EUROPA PRESS) -

   La Fundació Catalunya La Pedrera viatja a l'univers fotogràfic del mallorquí Toni Catany en una exposició, als dos anys i mig de la seva mort, que es pot captar un estil "audaç i modern", més enllà de les etiquetes de 'clàssic, tradicional, neopictorialista i nostàlgic' que ha rebut en vida.

   Ho ha explicat el director de la Fundació Toni Catany i un dels comissaris de l'exposició 'Toni Catany. D'anar i tornar', Antoni Garau, en roda de premsa al costat de la directora de la fundació, Marta Lacambra, i el vicepresident de la fundació i també comissari, el belga Alain D'Hooghe, que ha dit que l'autor té nombrosos seguidors a tot Europa.

   Malgrat el caràcter retrospectiu de l'exposició --que reuneix 160 obres, de les quals el 70% són inèdites-- el recorregut es proposa fer una revisió de l'obra de Catalunya per oferir una "visió global" del creador i acostar el seu extens univers creatiu, ha dit Garau.

   El recorregut revisita els conceptes clau que va cultivar Catany (Premi Nacional de Fotografia 2001 i Cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres pel Ministeri de Cultura de França 1991) a través de les seves naturaleses mortes --a les quals sempre tornava--, retrats, despullats i paisatges immortalitzats amb una sensibilitat i una estètica molt personals.

   De formació autodidacte, Catany (Lluchmayor 1942 - Barcelona 2013) va cultivar aquests gèneres i va recollir la seva prolífica obra en volums temàtics que estructuren el seu treball d'una forma molt clara, i per a aquesta ocasió els comissaris prefereixen proposar una mirada global: "S'havia perdut aquesta visió global de l'aiguabarreig que era la vida de Catany".

EXPOSICIÓ I VIDA COM UN VIATGE

   Ho ha reivindicat Garau, que ha descrit la seva trajectòria com un viatge, de Llucmajor a Barcelona, on va descobrir la Mediterrània, i d'aquí es va dirigir al Carib, a l'Índia i al sud-est asiàtic en una trajectòria que reclama una "mirada transveral", envoltada per objectes que van acompanyar el fotògraf, convertit en un dels referents contemporanis.

   Entre l'obra que es pot veure en l'exposició, figura una sèrie inèdita de barques, així com "molts viatges d'anada i tornada de Toni", ha remarcat el comissari Garau, amic personal del fotògraf, que guia el recorregut amb els recursos textuals bolcats en els diferents àmbits.

"TRANSCENDÈNCIA" DE LES IMATGES

   Garau ha subratllat la "transcendència" de les imatges captades per Catany, de qui s'ha recuperat a les antigues golfes de l'artista el globus terraqüi embolicat amb paper de diari que va ser objecte d'una de les seves instantànies més conegudes.

   Destaca l'enorme influència de la pintura en les seves creacions: "La matèria prima de l'art és inesgotable. Es troba per tot arreu. Tres són les claus essencials de tota obra d'art digna d'aquest nom: el símbol, la imatge i l'ofici, que són els que provoquen l'emoció. Quan això és així, es produeix la coincidència entre feina i plaer", assenyala el creador.

MEDITERRANI I MESTISSATGE

   Els paisatges, l'arquitectura mediterrània amb especial interès pel mestissatge i els nus masculins tractats amb una singular poesia són altres dels temes abordats per Catany, que ha començat amb la imitació de tècniques antigues, com el daguerreotip i el calotip, i després amb les polaroid transportades.

   En una de les sales, el visitant pot revisitar el moment en què el fotògraf va abandonar totes les seves càmeres analògiques i es va passar al món digital, que li va permetre experimentar un nou mitjà d'expressió amb la captació de fotografies sense llum.

   Els organitzadors de l'exposició han apressat les institucions de les Illes Balears a la creació del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, amb el qual ja es va desencallar un acord el novembre de l'any passat, i han confiat que l'exposició sigui un impuls definitiu per a aquesta meta.

   La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, acudirà a la inauguració de l'exposició --visitable fins al 17 de juliol-- la tarda d'aquest dilluns al costat del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés