Actualitzat 30/12/2014 12:57

Octavi August, l'emperador de Roma que va portar la "transició" a Hispània

Gráfico de César Augusto
EUROPA PRESS

MADRID, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

Aquest dimarts es compleix el bimil·lenari de la mort del primer emperador de Roma, Octavi August, successor de Juli Cèsar i que va tenir un paper preeminent en la integració d'Hispània dins de l'Imperi, gràcies al respecte als costums i les tradicions del poble hispà.

Així ho explica en una entrevista amb Europa Press Nova Barrero, conservadora del Museu Nacional d'Art Romà que ha dirigit el cicle de conferències 'August i el seu temps' organitzat per aquest centre, per a qui la figura del primer emperador romà ha estat clau per "rescatar els valors principals de la República".

Octavi va rebre una herència enverinada després de la mort de Juli Cèsar l'any 44 a.C. al costat de Marc Antonio i Lepidi, va formar un triumvirat que va acabar amb Lepidi a l'exili i Marc Antoni suïcidat, deixant pas a August en el poder en solitari i donant començament a la coneguda com a Pau Romana.

"La República estava donant els seus últims cops de cua i entrava en crisis, però Octavi va saber rescatar els seus valors (donant suport al Senat) i, en concret, bona part dels valors morals de la romanitat més antiga", ha explicat Barrero, ressaltant la importància que va tenir establir un únic control administratiu per a tot l'imperi.

Alhora, la influència a Espanya d'August va ser conservada amb el pas dels anys en forma d'art i fins i tot de cultes religiosos. Octavi August va liderar les tropes romanes que van posar final a les Guerres Càntabres, així com va fundar la Colònia Augusta Emeritana, constituint la ciutat de Mèrida com a capital de la província portuguesa.

"Hispània estava en el confí de l'imperi, era la província més occidental, però això no li va impedir a August fundar noves ciutats i apostar per la zona", apunta la conservadora del Museu Nacional d'Art Romano a Mèrida. En aquest sentit, destaca l'elevada presència de la figura física de l'emperador a través d'obres escultòriques, "que no es troben a d'altres ciutats".

RESPECTE A LES RELIGIONS

Octavi August va aconseguir l'anhelada Pau Romana gràcies a estendre la mà als nous pobles conquistats, respectant les seves cultures i fins i tot les seves religions. "Va saber fer una transició amb els territoris que s'anaven afegint, permetent continuar amb la seva manera de vida, les creences...es va aconseguir una certa simbiosi en la qual els propis pobles entenien també els beneficis de pertànyer a l'Imperi romà", ha assenyalat.

Precisament, amb motiu d'aquest centenari diverses províncies espanyoles estan assumint la tasca de reconèixer la figura d'aquest emperador, tot i que la pròpia Barrero assumeix que l'actual situació econòmica impedeix "afrontar més responsabilitats". "Està sent complicat des de tots els centres, voldrien haver fet més activitats, més programes públics per valorar la figura de l'emperador", ha afirmat.

EXPOSICIONS PER ESPANYA

El Museu Nacional d'Art Romà de Mérida acull des del 4 de juliol d'aquest any fins al 6 de gener de l'any 2015 l'exposició 'August i Emèrita'. Aquesta exposició té el suport del Festival de Teatre de Mèrida, qui en la seva edició d'aquest any també ha tingut un recordatori per a la figura de l'emperador.

Per la seva banda, Còrdova, una altra ciutat que conserva importants vestigis del pas de l'emperador romà, ha celebrat l'any August amb la posada en marxa de diferents activitats amb tallers al temple romà.

A Aragó s'han organitzat al llarg de tot aquest any conferències, obres de teatre, tallers infantils i per a la família, recreacions històriques i diverses exposicions, una sèrie d'actes organitzats pel Govern d'Aragó i els ajuntaments de Saragossa, Calataiud, Osca, Tarassona i Velilla d'Ebre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés