Actualitzat 06/10/2017 15:00

El MUHBA recorda 500 anys de la Reforma Protestant amb una exposició sobre "intolerància"

Exposició 'Imatges per creure'
EUROPA PRESS

Pisarello assegura que la mostra és una "reivindicació de la Barcelona il·lustrada"

BARCELONA, 20 juny (EUROPA PRESS) -

El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) celebrarà els 500 anys de la Reforma Protestant, que se celebra aquest 2017 a Europa, amb l'exposició sobre la "intolerància" 'Imatges per creure. Catòlics i protestants a Europa i Barcelona, segles XVI-XVII', que reflexiona sobre per què aquesta revolució no va triomfar a la ciutat.

Segons ha explicat en roda de premsa aquest dimarts el coordinador del comisariado, Antoni Gelonch, l'exposició compta amb 260 peces, 166 d'elles procedents de la Col·lecció Gelonch Viladegut, amb presència d'originals de Rembrandt, Albrecht Dürer, José de Ribera i Francisco de Goya.

Gelonch ha explicat que el projecte es basa en la força de les imatges, i ha destacat que, precisament "és important que Barcelona estigui en els actes de la Reforma perquè és una ciutat en la qual aquesta no va triomfar".

Ha defensat que l'exposició, per la qual s'han reunit peces inèdites i unes altres no exposades en anys procedents de fons públics i privats: "Parla dels segles XVI al XVII però és molt nova perquè és una iconografia que no hem vist".

El director del museu, Joan Roca, ha dit que si normalment la Reforma s'aborda des de la història dels països del nord d'Europa, aquesta exposició mira a Europa des de Barcelona: "És el món de la propaganda que neix en aquell moment amb voluntat de confrontació política i social".

Per a Roca, el conjunt convida a reflexionar sobre com es difonen les idees i sobre els mecanismes de llibertat versus els mecanismes de totalitat: "Aquesta exposició és com l'Ikea de la veritat i la postveritat, és com un laberint", ha dit.

UNA HISTÒRIA "OBLIDADA"

El tinent d'alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, ha dit que la mostra deixa molt clares les grans dificultats perquè la llibertat ideològica de creences i pluralisme religiós poguessin obrir-se pas a la ciutat: "Mostra una història moltes vegades oblidada, i no suficientment reconeguda".

Ha dit que Barcelona va ser una gran capital de la Contrareforma catòlica, com a reacció a la Reforma Protestant, i que es va poder implantar gràcies a un sistema d'Inquisició renovada i diferents formes de control social que van deixar una "petjada considerable" a la ciutat.

"Aquesta exposició així com els diferents actes que anirem convocant tenen com propòsit reivindicar a llibertat de creences, el pluralisme religiós, sempre des de perspectiva laica. Som un govern laic, però creiem necessari reivindicar el pluralisme religiós", ha dit Pisarello, que ha instat a reconèixer les aportacions de la comunitat protestant de la ciutat, normalment menyspreada.

Ha avisat que per a la celebració d'aquest 500 aniversari hi haurà conferències i activitats culturals, com a concerts de música religiosa i barroca, a més d'una declaració institucional: "En un temps en el qual els odis per raons religioses s'estenen a Europa, creiem fonamental deixar molt clara la vocació que com a govern tenim per combatre totes les formes d'intolerància", com la islamofobia, l'antisemitisme i la cristianofobia.

Pisarello ha sintetitzat que l'exposició és una reivindicació de la Barcelona il·lustrada, oberta i cosmopolita, "on totes les visions del món siguin religioses o no puguin conviure en un plànol de llibertat i d'igualtat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés