Actualitzat 11/02/2016 16:52

Una mostra de Dalí a Santiago de Compostel·la recopila 72 gravats

Salvador Dalí
TONI VIDAL

L'exposició, que té activitats didàctiques, es podrà visitar a la seu de Afundación a Santiago fins al pròxim 1 de maig

   SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 11 Febr. (EUROPA PRESS)

Una exposició a Santiago de Compostel·la recupera la passió de Salvador Dalí per la literatura a través de 72 gravats en què l'artista plasma la seva interpretació de diferents escenes i motius de les obres El Quixot, Pantagruel i de les faules de La Fontaine.

   La mostra estarà a la seu d'Afundación fins al pròxim 1 de maig gràcies a la col·laboració entre aquesta entitat i la Fundació Museu d'Arts del Gravat a l'Estampa Digital, que es va encarregar de cedir les peces que conformen l'exposició amb part dels fons de la col·lecció de Javier Expósito Paradela.

   El mateix president de la fundació, Manuel Ruiz Rivas, ha destacat durant la presentació de la iniciativa el "petit oasi" que representa per a Ribeira la que pot ser una de les col·leccions privades "més importants del món", gràcies al treball d'Expósito a l'hora de preservar i adquirir aquests gravats (més de 30.000).

   La coordinadora Charo San Juán ha situat Dalí com l'artista "més universal i més mediàtic", que "encara avui continua sent un focus d'atenció permanent", i que destaca pel seu caràcter "polifacètic" que el va portar a ocupar-se de tota mena de tècniques en pintura, escultura, escenografia o cinematografia, "amb una mestria extraordinària".

   L'activitat en si s'ocupa d'una de les facetes "menys difoses" de l'artista: la d'il·lustrador d'obres com la Bíblia, la 'Divina Comèdia' o 'Les mil i una nits' i que en aquest cas es dedica a la seva visió del 'Pantagruel' de François Rabelais, 'Le bestiaire' de La Fontaine i de l''Ingenioso Hidalgo Don Quijote' de Miguel de Cervantes.

VISIÓ MORALISTA

   Glòria Patón, comissària de l'exposició, ha explicat que cada cicle explica "la visió moralista" i "l'esdevenir de l'ésser humà de Dalí". En el cas dels somnis capritxosos de Pantagruel, Rabelais il·lustrava a la seva obra una crítica de la societat i institucions de l'època, dels Reis de França, el papat de Juli II, i sobretot els defectes de l'ésser humà i les complicacions de la seva naturalesa.

   Així, Dalí es va documentar i va fer una interpretació amb el seu segell personal a partir dels treballs realitzats per altres artistes sobre aquestes obres, que també s'inclouen a la mostra juntament amb els propis gravats de l'autor.

   En el cas de les 'Faules', l'artista ha il·lustrat un total de 12 de les històries en què es representen les virtuts i defectes de l'ésser humà, i s'hi poden trobar elements de la naturalesa i simbologia de les grans obres de Dalí, com elefants amb potes allargades, formigues, paisatges desèrtics i perspectives.

   Finalment, l'element principal de la mostra es dedica a la visió del Quixot de Dalí, un personatge que l'artista considerava el seu "alter ego" amb el qual s'identificava, que arriba com a "justicier de la moralitat" i el "cavaller errant que desafia els greuges".

   S'hi veu un Dalí "surrealista", la bogeria reflectida en el protagonista de Cervantes i Gala com a Sancho Panza, el company que torna Don Quijote "a la realitat".

ACTIVITATS

   D'altra banda, Marité Cores, coordinadora de l'Àrea de Cultura d'Afundación, emmarca aquesta iniciativa en les línies fonamentals del Pla Estratègic de l'entitat, basada en l'educació, l'envelliment actiu i el desenvolupament personal a través de la cultura.

   Per aquesta raó, la mostra anirà acompanyada d'un programa d'activitats didàctiques adaptades a tots els cicles formatius perquè tots els centres escolars puguin acostar-se a conèixer els secrets de l'obra de Dalí.

    Aquests 72 gravats podran visitar-se a Santiago fins al pròxim 1 de maig de dilluns a diumenge, entre les 12.00 i les 14.00 hores i les 17.00 i les 21.00 hores.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés