Actualitzat 29/03/2017 14:22

Mateo Gil exorcitza la por a la mort i a la vida a l'estrena 'Proyecto Lázaro' a Sitges

Assegura que "la vida, mirada amb fredor, pot ser terrorífica"

SITGES (BARCELONA), 8 oct. (EUROPA PRESS) -

El director Mateo Gil exorcitza la seva por a la mort i també a la vida en la producció catalano-francesa 'Proyecto Lázaro', pel·lícula que ha estrenat al 49 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebra a Sitges (Barcelona).

En la pel·lícula, amb 32 anys recent fets, Marc és diagnosticat d'una malaltia amb un pronòstic d'un any de vida, de manera que decideix congelar el seu cos i seixanta anys més tard es converteix en el primer home ressuscitat de la història, descobrint que el seu amor l'ha acompanyat tota la vida en una forma que ell no s'esperava.

En roda de premsa, Gil ha explicat que la llavor d'aquesta pel·lícula l'ha tingut amb el rodatge d''Obre els ulls', d'Alejandro Amenábar, de la qual ha estat guionista, i ha dit que 'Proyecto Lázaro' podria ser un spin-off d'aquella.

Tot i això, la idea concreta l'ha tingut quan va llegir una notícia científica sobre les cèl·lules mare, que el va impressionar i l'ha animat a llançar-se al projecte, després d'haver enllumenat com a guionista cintes com 'Abre los ojos', 'Mar adentro' i 'Ágora', que l'han valgut dos premis Goya.

"Vaig aprofitar un estiu en el qual no tenia treball per escriure aquestes reflexions, i pensava que eren per a una pel·lícula que mai se n'anava a produir", ha explicat Gil, que ha relatat que aquelles idees li van brotar de la ment, com a vòmit.

Com a motor principal estava la seva por a la mort: "Estava exorcitzant aquesta por. Bé, segueixo estant cagat davant de la mort, com molta gent. Jo segueixo tenint una por atroç a la mort".

Tot i això, ha afegit que també hi ha una por a la vida: "El motor original és el terror que produeix la pròpia vida", ha dit, assegurant que darrere s'amaga el terror a la vida com fenomen físic.

"La vida mirada amb fredor pot ser terrorífica", ha defensat Gil, que ha animat a veure els documentals de 'La 2' des d'aquesta perspectiva, una mirada que segons la seva opinió es tenyeix de terror i molta por al veure els verdaders monstres presents en la naturalesa.

UNA MIRADA AL FUTUR

En aquesta cinta, Gil ofereix també una lectura sobre el futur, ideat sota la consigna que no fos res diferent de l'actualitat: "Les frases del futur podrien haver estat dites avui", ha explicat el director, sorprès que el públic hagi percebut un futur molt més llunyà del que ell pretenia.

"En realitat, no s'allunya molt del nostre present, i a nivell de sentiments no és tan distòpic, només que al col·locar-lo en una pel·lícula adquireix una cosa molt freda i hostil, però no ho és", ha defensat.

Preguntat sobre el seu protagonista i les influències del seu discurs, Gil ha apel·lat a Victor Frankenstein, de Mary Shelley, i també a Herber West, d'H. P. Lovecraft: "És inevitable, si parles d'un ressuscitat, que estiguin allà Frankenstein i West", per aquesta raó el nom del personatge del metge en la pel·lícula és Victor West, entre un personatge i l'altre, un gest de complicitat per als assistents a Sitges, ha revelat.

La pel·lícula, feta en coproducció amb França i participació belga, s'estrenarà en gener en les sales espanyoles i franceses i, segons ha avançat el productor Ibon Cormenzana, s'està negociant amb una distribuïdora internacional perquè s'encarregui dels drets a la resta del món.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés