Publicat 07/02/2016 12:00

Lluís Foix: "El periodisme ha de comunicar sense apriorismes"

El periodista y escritor Lluís Foix
EUROPA PRESS

Publica 'Aquella porta giratòria', Premi Josep Pla 2016

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El periodista i escriptor Lluís Foix, que acaba de publicar el seu llibre de vivències 'Aquella porta giratòria' (Destino), ha remarcat que el periodisme "no és una qüestió de càrrecs sinó de comunicar les coses de manera entenedora i sense apriorismes".

En una entrevista d'Europa Press, ha sostingut que el periodisme ha de contar històries amb tota mena de detalls per convertir-se en "el primer esborrany de la història".

En 'Aquella porta giratòria', Premi Josep Pla 2016, Foix (Rocafort de Vallbona, 1943) rememora els seus primers anys en el diari 'La Vanguardia' --del qual ha estat traductor, redactor, director, adjunt a la direcció i actualment conseller de direcció-- i la manera com s'elaborava el producte, "més artesanal" que actualment.

Pel llibre transcorren alguns dels més insignes periodistes dels 70 i 80 a Catalunya, com els germans Santiago i Carlos Nadal, Lluís Permanyer, Tomàs Alcoverro, Jaime Arias, Llorenç Gomis o Horacio Sáenz-Guerrero, i reflecteix una redacció "amb molta activitat i per la qual passava molta gent".

Foix, amb pinzellades breus i sense recollir protagonisme, rememora anècdotes dels seus primers anys a 'La Vanguardia', dels quals conserva especial afecte del seu període com a corresponsal a Londres o Washington, ja que gaudia de major llibertat que a Espanya, encara marcada pel franquisme i la censura.

D'aquesta època com a corresponsal explica anècdotes com el viatge pels Estats Units amb periodistes europeus --tant del bloc occidental com l'oriental--, en què va poder veure com Richard Nixon partia cap a la Xina, conèixer Jimmy Carter quan era governador i ningú podia pensar que anys després fos president, o la cobertura de la guerra de les Malvines.

En aquells anys, ha explicat Foix, els corresponsals eren "els aristòcrates del periodisme", una posició que s'ha anat perdent perquè els diaris han anat cedint protagonisme a altres seccions en lloc de la d'internacional.

Ha remarcat que no ha intentat fer un llibre d'història sobre 'La Vanguardia', però ha subratllat que sigui un diari que s'ha mantingut en una mateixa família durant cinc generacions i s'ha adaptat a les circumstàncies històriques.

El títol del llibre fa honor a la porta giratòria d'entrada a la seu de 'La Vanguardia' al carrer Pelai, i Foix ha explicat que el primer capítol, titulat 'La porta giratòria', el tenia escrit des de feia temps i que l'any passat en uns quatre mesos va escriure la resta.

FUTUR DEL PERIODISME

El periodista ha assegurat que el periodisme té un gran futur en els seus diferents formats, sempre que tingui clar que la seva funció és explicar històries, i ha aconsellat els que s'hi dediquen: "El periodista ha de saber escriure, llegir i viatjar".

Sí que s'ha mostrat contrari a un periodisme que "vulgui que passin coses en lloc d'explicar-les", ja que ha subratllat que no és el paper del periodisme fer que ocorrin notícies sinó explicar què ha passat.

Després de la publicació el 2013 de 'La marinada sempre arriba', les seves vivències de postguerra a la vall del Corb, i 'Aquella porta giratòria', Foix ha explicat que seguirà escrivint vivències, però que aquestes han de reposar en el temps.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés