Publicat 23/03/2017 12:56

Lemaitre apunta al "segrest dels assalariats" en la novel·la 'Recursos inhumanos'

Pierre Lemaitre
EUROPA PRESS

Lamenta que en el sistema actual "hi hagi competència fins i tot entre els pobres"

BARCELONA, 23 març (EUROPA PRESS) -

L'escriptor parisenc Pierre Lemaitre aprofundeix en el "segrest dels assalariats en nom dels valors de l'empresa" en el sistema econòmic i social actual en la novel·la negra 'Recursos inhumanos' (Alfaguara/Bromera), amb la qual participa en el Festival Kosmopolis del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Guanyadora del Premi de Novel·la Negra Europea i del Premi SCNF de Novel·la Negra, la història versa sobre el flamant director de recursos humans Alain Delambre, que ha perdut tota esperança de trobar feina, i quan una empresa considera la seva candidatura, està disposat a tot amb tal d'aconseguir el lloc de treball, donant lloc a un macabre joc de rol proposat per l'empresa.

"Prendre físicament un ostatge assalariat és una metàfora de les relacions salarials", ha destacat Lemaitre, que considera que la crueltat del sistema radica en el fet que tota aquesta manipulació es fa en el marc de l'ocupació, quan se sap que cada vegada hi ha menys feina i que els qui en tenen se sentin culpables de tenir-la.

Tenir una feina és com beneficiar-se d'un privilegi, i la culpabilitat farà acceptar tot el que l'empresa imposa: "És una presa d'ostatges darrere la qual hi ha tot el capitalisme", ha dit, de manera que la seva novel·la versa sobre el fet que la diració d'una empresa pot permetre-ho tot.

Al seu parer, el sistema és molt pervers, ja que durant 40 anys fa creure en uns valors, "com el valor del treball", però que sense cap problema, si el sistema necessita que aquests valors canviïn, aquests canvien, però els qui ja han cregut en ells els costarà canviar.

En la seva opinió, la perversitat del sistema està a "persuadir la gent durant anys i canviar-los de sobte sense prendre el temps d'ajudar al fet que tots canviïn de valors".

De fet, un dels arguments del llibres és l'ús de la direcció empresarial, pel que s'ha basat en el text de Noam Chomsky 'La fabricació del consentiment', que constata que la democràcia, per funcionar, necessita que la gent s'adhereixi en contra dels seus propis interessos.

DIRECTIUS SUBMISSOS

El sistema engega elements perquè "els directius de l'empresa facin coses sense que sigui necessari demanar-les", i són els directius els que verifiquen qui té el comandament.

Lemaitre ha destacat el passatge en el seu llibre d'un home en atur que ho està passant molt malament i al Metro es troba amb algú que li demana diners, i s'interroga per què de vegades dona almoina i unes altres no, i conclou que demanar caritat és un autèntica feina.

Al seu judici, entre els mendicants n'hi ha uns que són més competents que d'altres, i se li dona la moneda al que més commou, de manera que entre els pobres es dona almoina a qui millor ho fa: "Hi ha competència fins i tot entre els pobres".

"Un dia al matí estava escoltant les notícies i vaig sentir que una empresa havia segrestat els directius per posar-los a prova en un joc de rol violent i cruel", ha relatat l'escriptor sobre la gènesi de la novel·la, que de seguida es va adonar que allà hi havia material per a una novel·la.

El cas va anar a judici i els responsables van ser condemnats, i en publicar la novel·la molts lectors li van dir que la novel·la no era versemblant: "L'única cosa real en la novel·la era el més increïble", ha dit.

Sobre el futur polític a França, ha dit que l'amoïna, no que guanyi l'extrema dreta, sinó que aquestes idees es troben al cap dels ciutadans, i hi ha gent amb "ganes de provar a veure què passa" amb l'extrema dreta, i tem que és inevitable que arribi, encara que no sigui en aquestes eleccions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés