Publicat 26/11/2016 11:20

Jordi Sierra i Fabra viatja a les tensions de la Transició en la novel·la 'El beso azul'

Jordi Sierra i Fabra
HARPERCOLLINS

Insta als polítics a "recuperar el tarannà d'aquells anys"

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Jordi Sierra i Fabra viatja a les tensions de la Transició en la novel·la 'El beso azul' (HarperCollins), ambientada en els dies de les primeres eleccions democràtiques, l'esperit de la qual reivindica per a la política actual a mig any per commemorar el 40 aniversari de l'efemèride, ha explicat en una entrevista d'Europa Press.

En la novel·la, Rogelio, al qual tots creien mort en 1936, torna el juny de 1977 al poble on va néixer i ha estat afusellat al costat del seu pare i el seu germà; al poble tots donen per fet que torna per venjar-se.

Tot i això, la història planteja preguntes com què busca Rogelio; com reaccionaran la seva primera núvia i el seu millor amic --que es va canviar de bàndol per sobreviure i ara és el marit d'aquesta--; com s'ho prendrà el talp que ha viscut 38 anys tancat esperant que el dictador morís, i què faran el fill de l'alcalde --que va liderar la revolta el juliol del 36 i que ara governa la vila-- i el sergent de la Guàrdia Civil.

L'escriptor, que en aquella època sumava 30 anys, recorda amb romanticisme aquells anys: "Potser tinc una visió romàntica", ha explicat, a l'entendre que ha estat un temps per crear un futur; precisament la seva història és una crida a la pau i a la concòrdia.

Tot i això, ha constatat que, malgrat el salt que va representar aquella època, encara es generen debats de la història recent que visibilitzen ferides obertes, com el desenterrament dels afusellats en la Guerra Civil, quelcom que "tard o d'hora" caldrà abordar perquè tot el món sap en quins llocs hi ha enterrats cossos d'afusellats, i els familiars tenen dret de poder portar-los flors.

Davant d'aquests debats actuals, Sierra i Fabra ha sentit interès a recuperar el tarannà d'aquells anys per donar un missatge de diàleg i consens, però segons la seva opinió l'exposició del Born Centre Cultural ha estat una provocació: "Una cosa és recuperar el debat de la història i una altra posar una estàtua de Franco al mig del Born".

Per a ell, la política actual és un caos i hauria de recuperar l'esperit d'aquell moment en el qual es va arribar a tants consensos i a tants acords partint de zero: "Els polítics haurien de llegir els llibres i recordar d'on venim".

MONARQUIA

Sobre la recent informació que apunta que el llavors president Adolfo Suárez va decidir no sotmetre a referèndum la monarquia perquè enquestes assenyalaven que perdria, Serra i Fabra ha assegurat que "potser hauria estat massa fort cargar-se'l en aquell moment", i que ja ha estat quelcom molt fort legalitzar el Partit Comunista, i més en plena Setmana Santa.

"Arribar a qüestionar una cosa com aquesta potser hauria estat massa. I no es va equivocar, perquè al 81 el Rei va aturar el cop d'Estat", ha recordat l'escriptor.

A més d'acabar de llançar 'Historia del rock' (Siruela), l'escriptor publicarà en un mes la biografia '99 raons para amar (o no) a Bob Dylan' i la vuitena entrega del seu inspector Miquel Mascarell, entre d'altres projectes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés