Actualitzat 27/04/2017 14:02

Catalunya portarà a la Biennal de Venècia un recorregut sensorial de la ciutat italiana

L'artista Antoni Abad
EUROPA PRESS

Mostrarà la Venècia "més pintoresca i i insòlita" i com la viuen els cecs

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

Catalunya participarà per cinquena vegada en la 57a Biennal d'Art de Venècia, amb una "experiència artística" a través d'un mapa sonor i recorregut sensorial venecià creat per cecs i dissenyat per l'artista Antoni Abad, ha explicat el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Manuel Forcano, en roda de premsa aquest dijous.

"És una experiència artística, una intervenció sonora que pretén mostrar-nos la ciutat de Venècia, tal com la viuen persones amb diversitat funcional i altres capacitats", ha dit Forcano, en la presentació del projecte 'La Venezia che non si vede' ('La Venècia que no es veu'), que es podrà veure a partir de l'11 de maig.

Comissariat per Mery Cuesta i Roc Parés, el projecte es basa en els posts sonors que s'han gravat en l'aplicació 'Blindwiki', creant una interpretació sensorial de la ciutat dels canals en col·laboració amb persones cegues o de poca visió que usen els sentits de formes diferents.

Més de 60 participants i 120 actors han tret avançament aquest projecte, que ha recollit 1.100 missatges en una cartografia pública digital, que ja es pot descarregar en les plataformes d'IOS i Android.

El mapeado inclou els perills als quals es poden enfrontar persones cegues, com els carrers que acaben en canal o bé en escales per accedir a una góndola veneciana.

Per explicar amb detall el projecte, el pavelló català es basarà per primera vegada en criteris de disseny universal, perquè ho entengui tothom, incloses persones amb diversitat funcional, persones grans, nens i estrangers.

RECORREGUTS AMB BARCA

També acollirà bevedors per a gossos lazarillo, panells braille, il·luminació clara en una aposta nova, i, a més, oferirà recorreguts sensorials i experienciales amb barca de rem gratuïts guiats per cecs per conèixer la Venècia "més pintoresca i insòlita".

Abad ja havia treballat amb persones amb diversitat funcional i amb persones vulnerables com a prostitutes i refugiats sahrauís en el desert, entre uns altres, ha dit Parés, que ha insistit en la voluntat de l'artista de promoure la capacitat participativa de col·lectius sense veu.

ANTECEDENTS: SYDNEY I ROMA

L'artista ha explicat que des de febrer s'organitzen expedicions col·lectives per cartografiar les seves percepcions sonores, i ha afegit que aquest projecte s'ha fet abans a Sydney i Roma, però amb altres continguts.

"Es parla del tàctil, s'ha tocat i descrit tot. A Venècia hi ha molt a tocar", segons l'artista, que també ha volgut condensar les olors, tenint en compte que ha canviat molt perquè ha passat de ser una ciutat d'artesans a ser-ho de turistes.

SANTI VILA: "ELOGI DE LA DIVERSITAT"

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha celebrat l'oportunitat que suposa portar aquest projecte a la Biennal de Venècia, i ha destacat que sintonitza amb la rabiosa actualitat de l'agenda mundial per la seva "sensibilitat i elogi de la diversitat".

"Ens honra a tots presumir d'aquesta iniciativa", i ha subratllat la capacitat de l'art d'ajudar a veure, més enllà dels prejudicis i superant convencions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés