Actualitzat 29/03/2017 22:13

Caixaforum i el British Museum exploren en una mostra els "valors compartits i el llegat" de l'Edat Mitjana

Hartwig Fischer, director del British Museum: "El Regne Unit vol anar-se'n de la Unió Europea, no d'Europa"

MADRID, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Obra Social La Caixa i el British Museum han presentat aquest dimarts a la seu madrilenya de Caixaforum l'exposició 'Els pilars d'Europa. L'Edat Mitjana al British Museum', una mostra que explora els "valors compartits" i el "llegat comú" del continent, segons ha explicat el president del patronat de la institució britànica, Richard Lambert, durant la roda de premsa.

La mostra està composta per un total de 263 peces, entre les quals es troben diversos objectes, de les quals 244 procedeixen de les col·leccions medievals del British Museum, mentre que 19 provenen del Museu Arqueològic Nacional (MAN), el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museu Frederic Marès.

'Els pilars d'Europa. L'Edat Mitjana al British Museum' presta atenció a diversos aspectes com el món cavalleresc, el naixement de l'ordre feudal, la monarquia, la litúrgia religiosa, la cort o la vida urbana del moment.

El president del Patronat del British Museum ha assenyalat que aquesta mostra relata la història d'Europa, cosa "molt important ara mateix", que portarà a canviar l'opinió de l'Edat Mitjana com "l'edat de les tenebres".

Per la seva banda, el director del British Museum, Hartwig Fischer, ha indicat que a pesar del llarg període de l'Edat Mitjana i de les alteracions, no es tracta d'un moment de "ruptura" sinó d'un moment de "continuïtat". En aquest sentit, ha indicat que es tracta d'un espai cultural "enormement ric" que no és fàcil de determinar al parlar d'Europa, tot i que necessita que "la identitat europea és complexa" i "viure és complexitat és alguna cosa profund i preciós".

Per la seva banda, la comissaria d'aquesta exposició, Naomi Speakman, una de les obres més importants d'aquesta mostra és el Rei del joc d'escacs de Lewis (1150-1200), procedent possiblement de Noruega tot i que trobat a Escòcia en el qual, com a curiositat, està basat els escacs que apareix en la primera pel·lícula de 'Harry Potter'.

Altres peces rellevants són l'agulla de Wingham (575-625), peces circulars de vidre (1480-1500) procedents d'unes vidrieres d'Alemanya pintades amb vius colors o l'estatueta d'un cavaller que personifica al cavaller medieval (1375-1425).

La directora general adjunta de la Fundació Bancària "la Caixa", Elisa Durán, ha recordat que aquesta exposició s'emmarca en el conveni signat entre les dues institucions l'any passat, pel qual es realitzaran també altres tres mostres més fins al 2020, que versaran sobre Grècia antiga, l'Egipte dels faraons i la idea del luxe en l'antiguitat.

BREXIT

Després de preguntar-li pel Brexit i per la lectura que pot tenir aquesta exposició respecte a aquest assumpte, el president del patronat del British Museum, Richard Lambert, considera que el Regne Unit i aquest museu tenen en compte "el llegat comú i aquests valors compartits", paraules amb les quals ha deixat veure el seu lament personal respecte a aquest tema.

En aquest sentit, el director del British Museum, Hartwig Fischer, ha puntualitzat que "el Regne Unit vol anar-se'n de la Unió Europea, no d'Europa". Pel que fa al que implicarà la sortida de la UE, ha indicat que no poden dir quines són les conseqüències perquè "és d'hora per dir el que ocorrerà". Tot i que creu que és "segur" que hi haurà seqüeles, se sabrà quines són a mesura que es desenvolupis les negociacions.

En qualsevol cas, ha indicat que la missió del British Museum serà "la mateixa": "És un museu del món per al món". Tal com ha recordat, des de la seva inauguració el 1759, ha recopilat objectes del món per a la seva mostra i divulgació, i la riquesa de les cultures representades és única i són accessibles per a tot el món.

En aquest sentit, i preguntat per les reclamacions per part d'altres països sobre algunes de les peces que té, Fischer ha indicat que l'objectiu de la institució és "pensar el món en el seu conjunt" i ha destacat que totes les persones que ho desitgin poden accedir de manera gratuïta, un valor que considera "important" i que tots han de desenvolupar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés