Actualitzat 31/1/2019 15:11:21 +00:00 CET

L'Eurocambra reconeix Guaidó com "el president interí legítim" i reclama l'alliberament dels periodistes


WIKIMEDIA COMMONS - Archivo

BRUSSEL·LES, 31 Ene. (EUROPA PRESS) -

El ple de l'Eurocambra ha reconegut Juan Guaidó aquest dijous com el president interí "legítim" de Veneçuela i ha reclamat a la UE i als Vint-i-vuit que també ho facin, alhora que ha reclamat l'alliberament immediat dels periodistes que han estat detinguts a Caracas en una resolució no-vinculant aprovada aquest dijous.

El text, que ha estat consensuat pels grups popular, socialista, conservador i liberal, ha tirat endavant per 439 vots a favor, 104 en contra --entre ells els d'EU, Podem i ERC-- i 88 abstencions.

L'eurodiputat del PP Esteban González Pons, el grup del qual va reclamar el debat urgent de l'Eurocambra per reconèixer Guaidó, ha presentat una esmena oral al text abans de la seva votació --que ha estat acceptada-- perquè la institució "condemni" la detenció de set periodistes a Caracas i n'exigeixi l'alliberament "immediat".

Pons ha assegurat que, amb independència de "la posició" de cada grup a la Cambra, "tots" estan "a favor de la llibertat d'expressió" i que "els mitjans puguin informar amb llibertat". "Perquè tots creiem que la llibertat d'informació és la vida mateixa de la democràcia", ha reblat.

El ple de l'Eurocambra ha reconegut Guaidó i ha reclamat a la UE i als Vint-i-vuit reconèixer-lo com "l'únic president intern legítim" fins que es convoquin "noves eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles" per restablir la democràcia al país.

Els eurodiputats han recordat que Nicolás Maduro ha rebutjat "públicament" convocar noves eleccions presidencials tal com li ha demanat la Unió Europea i han traslladat el seu suport "ple" a l'Assemblea Nacional com a únic organisme democràtic, així com al "full de ruta" de Guaidó, al mateix temps que reclamen la restitució dels seus poders i garantir la seguretat dels seus membres.

En aquest context, demanen als Governs europeus que acreditin els representants nomenats per Guaidó si prenen la decisió de reconèixer-lo.

Els eurodiputats han condemnat la repressió "ferotge" contra els veneçolans que han sortit als carrers i han instat les autoritats "de facto" a cessar tota violació dels Drets Humans, garantir que es depuren les responsabilitats i el respecte de les llibertats fonamentals, alhora que han reiterat el seu suport per a una investigació "independent i completa" de les morts a Veneçuela.

El ple de l'Eurocambra ha expressat el seu rebuig ferm a qualsevol iniciativa per mirar de resoldre la crisi veneçolana que "impliqui l'ús de la força", encara que ha evitat un posicionament explícit contra l'amenaça dels Estats Units de llançar una intervenció militar a Veneçuela si la situació ho requereix.

Per contra, els eurodiputats del grup de contacte internacional per a Veneçuela que la UE aspira a posar en marxa "podria intervenir per forjar un acord per convocar eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles", amb un calendari pactat, i garantir "la igualtat de condicions" per a "tots" i amb la presència d'observadors internacionals i demanen per a això a la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, que s'impliqui amb els països de la regió i amb els altres actors clau per a la seva creació.

Al final de la votació del text, el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, ha celebrat que "el Parlament Europeu és la primera institució europea" a reconèixer Guaidó i ha instat els Governs europeus i la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, a fer "el mateix al més aviat possible per tal de tenir una posició única i forta". "És un plaer anunciar que el Parlament Europeu reconeix Juan Guaidó com el legítim president interí de Veneçuela", ha dit.